Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње изградња друге фазе радова на Научно-технолошком парку у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 19.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Данас је најављен почетак друге фазе радова на Научно-технолошком парку у Нишу, а председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, изјавила је да ће држава уложити 25 милиона евра у изградњу ове фазе. Очекује се да радови буду завршени до октобра 2025. године.

Фото: Влада Србије
Фото: Влада Србије

Брнабић је истакла значај инвестиција у младе, образовање и инфраструктуру, и нагласила да је овај пројекат од великог значаја за будућност Србије. Премијерка је подсетила на значај ИКТ сектора у земљи, наводећи да је више од 100.000 људи запослено у овој области, а извоз у ИКТ сектору је у 2023. години износио 3,44 милијарде евра.

Циљ је да до краја 2027. године извоз у ИКТ сектору достигне 10 милијарди евра, а овај сектор запошљава 140.000 људи. Брнабић је изразила уверење да је овај циљ постижан и да се Србија може претворити у развојни технолошко-иновациони центар Европе.

Регионални директор Европске банке за обнову и развој, Матео Коланђели, истакао је успех Србије у изградњи научно-технолошких паркова, наглашавајући да је та банка финансирала ове паркове са 80 милиона евра.

Директор Научно-технолошког парка у Нишу, Милан Ранђеловић, објаснио је значај пројекта и успехе које је парк постигао. Научно-технолошки парк у Нишу, где послује 50 компанија са више од 500 запослених, представља значајан допринос економском развоју региона и земље.

На церемонији полагања камена темељца присуствовали су и министарка науке, технолошког развоја и иновација, Јелена Беговић, министар за јавна улагања, Марко Благојевић, и градоначелница Ниша, Драгана Сотировски.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Ана Брнабић   Научно технолошки парк
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима