Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Подржите осликавање мурала у част нишком новинару Милораду Додеровићу

rssBookmark and Share

Ниш 15.04.2024. Јужна Србија Инфо - donacije.rs - fondacijanis.rs

Придружите нам се у кампањи прикупљања средстава за осликавање мурала са ликом Милорада Додеровића, истакнутог нишког новинара, који је преминуо 2020. године.

Подржите осликавање мурала у част нишком новинару Милораду Додеровићу

Локална фондација Ниш, Удружење новинара Србије (УНС) и породица Додеровић покрећу иницијативу чији је циљ да се ода почаст човеку који је оставио дубок траг у заједници и био веома цењен међу колегама на медијској сцени.

Овом акцијом исказали бисмо поштовање према лику и делу доајена новинарства, који је цео свој живот посветио трагању за истином и правдом. Реализација идеје допринела би и томе да још једна зграда у Нишу добије лепши изглед, чиме дајемо позитиван пример како можемо уметношћу да улепшавамо град, а да притом и покажемо колико ценимо истакнуте појединце у својој заједници.

Намера је да се мурал ослика на зиду зграде у улици Облачића Рада, где је Додеровић и живео. Идејно решење изгледа мурала креирао је познати нишки уметник Ешко Куртић, а планирана површина на којој ће се наћи портрет је 14 квадрата (4x3.5метара). Због немогућности да се мурал ослика директно на фасадним циглама зграде, биће потребна израда и монтажа бетонске конструкције (плоче) која би била постављена на зиду. Кроз кампању желимо да обезбедимо средства за плочу, као и за ангажовање уметника за осликавање мурала.

Ко је био Милорад Додеровић?

Милорад Додеровић рођен је 1953. године у селу Маровац, општина Медвеђа. Од 1974. године живео је и радио у Нишу. Четири деценије се професионално бавио новинарством, а од 1994. године био је стални акредитовани дописник програма на српском језику аустралијског државног СБС радија. Као члан Управе и Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) активно се залагао за слободу медија и бољи положај новинара.

Током новинарске каријере објављивао је своје текстове у југословенским и српским новинама и часописима. Дванаест година у нишким Народним новинама био је политички коментатор и уредник у ДЕСК-у и извештач из савезног и републичког парламента. Један је од оснивача Локалног антикорупцијског форума (ЛАФ) у Нишу.

У јуну 1989. године био је уредник нишког омладинског недељника Графит, када је због његовог интервјуа са Момом Капором, 101. број овог недељника забрањен.

Свој први роман „Хоџина кћи” објавио је 2018. године у издању Удружења писаца „Седмица” из Франкфурта и нишке агенције Свици. Књигу „Седма сила без крила” је објавио 2019. године, у којој је приказао многобројна искуства и анегдоте из богате новинарске каријере.

Преминуо је 30. децембра 2020. у Нишу.

Зашто ово радимо?

Главни циљ је да се кроз ову иницијативу искаже поштовање и сачува сећање на Милорада Додеровића. Локална фондација Ниш кроз различите активности укључује заједницу и подстиче суграђане да активно доприносе позитивним променама у свом комшилуку, насељу и да подрже добре идеје. На позив породице Додеровић и у сарадњи са УНС-ом, покрећемо ову кампању и позивамо Нишлије, али и све друге људе добре воље, колеге и пријатеље Милорада Додеровића да нам се придруже.

“Додер је истински волео овај град, људе, обичаје… Поносио се што је Нишлија и увек са пуно љубави говорио о нашем граду, ма где био, и ма за кога писао. За њега је сваки човек, сваки догађај, сваки кутак овог града била прича. Увек је гледао људе право у очи и имао времена да их саслуша и ако може помогне. Увек на страни грађана, велика народска душа. Лепо је што овај први мурал неком новинару подржавају саме Нишлије онако како то увек радимо. Свако ко колико може и увек довољно за добро дело и за вечност нашег Додера”  каже Драган Жика Стојановић, његов вишедеценијски пријатељ.

Буџет акције:

→ Израда и монтажа плоче на којој ће бити осликан мурал: 120.000 динара
→ Ангажовање уметника за осликавање мурала: 200.000 динара
→ Укупно: 320.000 динара

Кампању можете подржати уплатом путем платформе Donacije.rs, као и директном уплатом на рачун удружења:


#   Ниш   медији   ЛАФ   мурал   Милорад Додеровић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима