Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Предлози споменика Цару Константину

rssBookmark and Share

Ниш 25.05.2011.

Поводом обележавања крсне славе Града Ниша, Светог цара Константина и царице Јелене, дана који се прославља 3. јуна, у холу Градске куће постављена је изложба идејних решења за споменик најпознатијем Нишлији.

Предлози споменика Цару Константину

Експонати, који се чувају у депоу Народног музеја, изабрани су на анонимном конкурсу. Стручни жири, оценио је као најбоље решење рад магистра вајарства Вукa Ђуричковићa. Према том решењу, цар Константин седи на престолу, у једној руци му је крст, а на коленима мач. Споменик је висок шест метара, а импозантна капија испод које цар Константин седи висока је 20 метара. Предложено је да буде постављен у Археолошком парку Медијана, на простору иза Константинове виле, са којом ће чинити јединствен комплекс.

Другонаграђени рад на овом конкурсу био је дело магистра Слободанке Радановић, док је трећа награда припала вајару Дарку Томићу. У холу Градске куће изложени су и радови откупљени на овом конкурсу.

Споменик цару Константину и спомен-комплекс, који ће се изградити на Винику, показују решеност Града Ниша да спремно дочека 2013. годину, када ће светска хришћанска цивилизација обележити 1700 година Миланског едикта. Овим актом је његов политички творац, цар Константин, званично признао хришћанство као религију и обуставио тровековни прогон хришћана. Ниш, родни град цара Константина, у обележавању овог великог јубилеја биће једно од најзначајнијиг места у свету.

- Србија има велику част и привилегију да, због чињенице да је Цар Константин рођен у Нишу, може да учествује у прослави великог јубилеја 2013. године. То је велика шанса и за Град Ниш и за Србију да покажу своје вредности и на прави начин искористе ову историјску чињеницу, рекао је градоначелник Симоновић.

Град Ниш формирао je Савет за припрему обележавања овог значајног догађаја, а већ су предузете и многе конкретне активности.

Град Ниш учествује у изградњи цркве Светог цара Константина и царице Јелене, а завршавају се и капиталне саобраћајнице које ће повезати археолошки парк "Медиана" са Тврђавом и још много других ствари како би се припремили за 2013. годину.


Коментара: 0


#   Ниш
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима