Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

РЕКОМ позива младе у капању за утврђивање жртава протеклог рата

rssBookmark and Share

Лесковац 31.03.2011 Душан Коцић

Десет година од престанка оружаних сукоба на тлу некадашње СФРЈ, али ни у једној од држава није довршен попис убијених у рату, а више од 15.000 особа и даље се воде као нестале, бројевима убијених и страдалих често се манипулише у политичке сврхе, жртве су маргинализоване ињихови гласови се у јавности ретко чују

Лесковац
Лесковац

ЛЕСКОВАЦ – ,,Ако желиш да учествујеш у највећем умрежавању младих у Србији и региону стекнеш нова искуства, знања и пријатеље, борећи се за хумани циљ сазнаш више о тимском раду, организовању кампања и јавном наступу, ако мислиш да је важно да се коначно утврде чињенице о свим ратним злочинима на простору бивше СФРЈ, да породице несталих сазнају судбину својих најмилијихда се злочини више никад не понове, Иницијатива младих за људска права те позива да волонтираш у кампањи прикупљања потписа подршке за оснивање РЕКОМ-а, Регионалне комисије која треба да утврди чињенице о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права почињеним на подручју некадашње СФРЈ од 1991. до 2001. године’’, наводи се у апелу Иницијативе младих за људска права , која је упутила позив младима за волонтирање о чињеницама о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права почињеним на подручју некадашње СФРЈ од 1991. до 2001. године.

Хиљаде младих из региона биће носиоци прве велике кампање која ће истовремено бити спроведена у свим земљама бивше СФРЈ. Кампања за РЕКОМ биће досад највеће умрежавање младих у региону.

Десет година од престанка оружаних сукоба на тлу некадашње СФРЈ: ни у једној од држава није довршен попис убијених у рату, а више од 15.000 особа и даље се воде као нестале, бројевима убијених и страдалих често се манипулише у политичке сврхе, жртве су маргинализоване, њихови гласови се у јавности ретко чују.

,,Ови и многи други разлози навели су више од 400 удружења жртава, несталих, логораша, новинара, организација за људска права и 300 појединаца, свих нација и вера са простора бивше СФРЈ да, окупљени у Коалицији за РЕКОМ, заговарају стварање независне међудржавне комисије’’, наводи се даље у саопштењу Иницијативе младих за људска права (Yоутх инитиативе фор хуман ригхтс).

Током априла и маја у свим земљама, наследницама СФРЈ, прикупљаће се потписи подршке РЕКОМ-у. Ово ће бити прва велика иницијатива спроведена истовремено у свим државама наследницама СФРЈ, од краја оружаних сукоба.

Као најбитнији део кампање, волонтери/ке ће имати прилику да стекну невероватна искуства радећи на прикупљању потписа, конференцијама за новинаре, јавним догађајима… Имаће прилику и да развију нове вештине, кроз тренинге о тимском раду и јавном наступу, упознају младе из различитих градова и земаља региона, стекну увид у организацију велике кампање…

Сви заинтересовани за волонтирање у кампањи скупљања потписа широм Србије могу се пријавити слањем ЦВ-а и краћег писма до 15. априла на волонтери@зареком.орг.

Сви волонтери/ке ће по завршетку кампање добити сертификат о волонтирању и препоруку Иницијативе младих за људска права, који могу бити додатне референце у биографији.

Симболични потписи подршке биће 1. јуна предати свим парламентима у региону, заједно са Статутом комисије.

РЕКОМ су досад подржали председници Хрватске и Србије Иво Јосиповић и Борис Тадић, Скупштина Црне Горе, Европска комисија и Европски парламент, као и бројне јавне личности у региону.

 

 

 

Коментара: 0


#   Лесковац
@
[ Додај коментар ]