Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сава Станимировић - најпознатији аматер из Лесковца

rssBookmark and Share

Лесковац 22.03.2011. Душан Коцић

Сава Станимировић био је пола века веома активан у бројним културно-уметничким друштвима, добитник је најзначајније награде Лесковца, а последњих година дружи са људима ,,трећег доба’’

Сава Станимировић на једној свечаности предводи аматере
Сава Станимировић на једној свечаности предводи аматере

У лесковачкој чаршији Саву Станимировића сви добро познају, јер нема значајније манифестације у граду текстила и младости без певача, играча и забављача КУД Леминд на чијем је челу био годинама.

-Као да је све био један сан, прелепи сан. Пола века аматерског рада, дуго је, предуго раздобље, а све би могло у једну мисао да стане - песма, игра, путовања! - каже Сава Станимировић, најпознатији аматерски радник, који се последњих година дружи са људима ,,трећег доба’’.

Све је почело далеке 1954. године када Станимировић постаје члан фолклорне секције КУД Младост. Живот га води у ЈНА, а по повратку наставља рад у КУД Младост, али и КУД Абрашевић. Са фолклорцима се дружи готово свакодневно. У Медвеђи, Прекопчелици, Лебану, Прибоју, Шишинцу и другим местима лесковачке котлине, припрема младе за чувена такмичења на Сусретима села Србије.

Живот га води у Вучје где оснива КУД Поречје. Бележи сјајне резултате. Где је КУД Поречје, зна се, ту су аплаузи, ту је песма, игра, ту је врхунац аматерског ствалаштва.

-Са групом заљубљеника у аматерско стваралаштво, у Леминду сам основао 1979. године Радничко културно-уметничко друштво. Наредних година, са бројним члановима те велике, мени изузетно драге породице, исписивали смо само успехе - наставља Станимировић.

Ту, у том друштву лепоте и младости Станимировић је био и председник Управног одбора, и уметнички руководилац и председник Скупштине. Од оснивања на челним дужностима. Сви су хтели да он буде први. Јер, зна се, што буде замислио Сава Станимировић, то се мора и остварити.

Црногорско приморје памти гостовања Леминда. То је традиција која се понавља сваке године - две деценије! Памте се и наступи у Бугарској, Македонији, по Војводини. Готово да нема краја некадашње Југославије у којем се није чула песма и видела игра веселе Леминдове дружине!

Готово петнаест година, непрекидно, Сава Станимировић је био члан Културно-просветне заједнице Лесковац у време када је бележила највише домете. И ту су волели да он буде присутан. У аматерском стваралаштву њему, једноставно, није било равног. Радници, ученици, студенти, професори, инжењери - и ко све не - били су део КУД Леминд. Ту су се стварале нове, велике љубави, развијало другарство које се памати читавог живота.

Сава Станимировић не воли да беседи о наградама. Оне су, додаје, потврда да су други запазили његов рад и да су, ето, хтели да му покажу колико га цене. И додаје: Све награде које сам добио је заједничко дело свих чланова друштава у којима сам радио последњих педесет година! То се односи и на Октобарску награду Лесковца, и на Златну плакету КПЗ Србије и многа друга признања.

КУД Леминд је протеклих година одржао више од 1.200 целовечерњих концерата, а имало је више од 2.000 чланова. Без дугогодишњег председника Саве Станимровића рад КУД Леминд је незамислив, јер је био та покретачка снага која је инспирисала све да буду увек добра, полетна дружина.

-То је та лепа, прелепа прошлост. Сада сам пензионер, али и даље радим са аматерима, али ,,трећег доба’’, јер је то мој живот – каже Сава Станимировић, најпознатији аматерски радник лесковачког краја.

 

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Сава Станимировић   КУД Абрашевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима