Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сељаци не славе: На уранак у пластенике!

rssBookmark and Share

01.05.2013. Autor: S.S.

Нема за нас ни државних, ни верских празника, јер од овог посла живимо и зато морамо сваки дан да радимо. Нама сељацима је много тешко, али мора да се ради, приповеда Бисерка Илић из лесковачког села Жижавица.

Сељаци не славе: На уранак у пластенике!

Лесковачки повртари празник рада 1. мај дочекали су радно. За " Првомајски уранак" повртари изабрали су пластенике са раним поврћем. Повртарством се у лесковачкој котлини бави око 10.000 породица и за њих је сваки дан радан.

Док на плус 30 и више степени испод пластичне фолије окопавају парадајз, краставце и паприку, кажу да немају времена за прославе, јер поврће не зна за празнике.

"Радимо сваки дан. Нећете ми веровати да не знам ни да је данас 1. мај. Нема за нас ни државних, ни верских празника, јер од овог посла живимо и зато морамо сваки дан да радимо. Нама сељацима је много тешко, али мора да се ради", приповеда Бисерка Илић из лесковачког села Жижавица.

Док у пластенику везује краставце, Станко Тасић из села Бадинце присећа се како је било пре четири деценије.

"Некада смо у Титово време и ми славили, али сад више нема славља, јер нико од моје породице не ради у фабрици. Ево видите колико је то израсло и све мора да се веже , не знају краставци да је данас празник", објашњава Тасић.

У Лесковцу, који је у бившој СФРЈ био центар текстилне индустрије, на уранак углавном одлазе млади.

Више хиљада Лесковчана, уз роштиљ и музику, Међународни празник рада прославља на планини Кукавици, Власинском језеру и поред река.

Они који имају рођаке на селу кажу да су у повлашћеном положају у односу на друге.

"Са супругом и двоје деце данас и сутра идем на пансион код рођака у селу Машина испод Радан планине. Лепо време, чист ваздух и домаћа храна, ма не треба вам ништа више. Поред тога, не кошта много, што је још важније", искрено признаје незапослени Лесковчанин Саша Јовановић.

Представници Већа Савеза самосталног синдиката у Лесковцу су поводом Међународног празника рада положили венце и цвеће крај спомен плоче у парку Хисар, где је 1897. организовано прво окупљање радника у лесковачком крају.

"Огромно је незадовољство радника због малих плата, губитка посла и ово стање је неодрживо. Мора што пре да дође до социјалног дијалога између представника радника и Владе Србије, јер у оваквој ситуацији радници немају разлога да славе", рекао је Тањугу секретар Већа Савеза самосталног синдиката у Лесковцу Јовица Недељковић.

Према подацима филијале Националне службе за запошљавање, на подручју Лесковца без посла је 25.000 људи.

Коментара: 0


#   Саша Јовановић   без посла   1. мај   Празник рада
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима