Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СЕЛО КАМЕНИХ КРОВОВА: Овде ће свака кућа добити личну карту

rssBookmark and Share

Пирот 19.10.2015. Блиц

Завод за заштиту споменика културе из Ниша у селу Гостуша на Старој планини спроводи пројекат да се село заштити због кућа од дрвета, камена и земље и очуваног аутентичног амбијента.

Фото: З. Панић
Фото: З. Панић

- Ово је последња шанса да се сачува амбијент каменог села. Радујем се што ће моје село бити проглашено за непокретно културно благо. Можда је мало касно јер су многе куће пале, али камене кровове треба сачувати јер је село по томе управо познато - каже мештанин Борисав Николић.

И остали мештани верују да ће село добити још више на промоцији као јединствена целина.

- Кућа покривена каменим плочама у којој сам се родила је задржала свој стари изглед и одолева зубу времена иако је стара око сто година - каже Лела Тодоровић.

Пројекат је финансирало Министартсво културе.

За две године рада, свака кућа у Гостуши и појате добили су своју личну карту, урађено је на хиљаде фотографија и видео-записа, прикупљени су подаци о власницима.

- На једном месту имамо више од 300 објеката и оригиналну аутентичну архитектуру како се градило у прошлости. У неким од тих кућа људи и даље живе. Тенденција је да се непокретна културна добра штите заједно са природним добрима. Гостуша се налази на простору Старе планине, која је проглашена за парк природе. Сада је у систему заштите као културно добро и ову шансу треба искористити. Куће могу да се обнављају али камени кровови треба да остану - каже аутор пројекта и директорка Завода за заштиту споменика културе у Нишу Елена Васић Петровић.

У Гостуши, удаљеној од Пирота тридесетак километара живи седамдесеторо мештана а враћају се и они који су отишли трбухом за крухом.

- Са њиховим повратком, мењају се кровови. Уместо камених плоча обнављају се куће и покривају новим материјалима. То није добро. Надам се да ћемо промоцијом пројекта успети да убедимо мештане да задрже аутентичност зграда које ће бити вредније - каже Елена Васић Петровић.

Сачувати камене кровове

- Неколико кућа је обновљено за туризам, али мало њих је задржало камене кровове. Циљ је да се они задрже. Мештани морају да схвате да су њихове куће вредне. У ово истраживање Министарство културе је уложило више од два милиона динара. Гостуша ће имати више шансе да буде изузетан комплекс који ће привлачити туристе у леп амбијент са каменим крововима који су ретки - каже Елена Васић Петровић.


#   Пирот   Стара планина   Гостуша     заштита   Елена Васић Петровић   Завод за заштиту споменика   Министарство културе и информисања   камени кровови
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима