Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јеврејско обредно купатило ускоро под заштитом државе (ФОТО)

rssBookmark and Share

Пирот 15.12.2014. Јужна Србија Инфо/Танјуг

Јеврејско обредно купатило у Пироту, које према проценама потиче из 19. века, могло би ускоро да буде стављено под заштиту државе као једно од ретких тог типа на Балкану.

Јеврејско обредно купатило ускоро под заштитом државе (ФОТО)

Купатило је ушло у режим претходне заштите надлежног Завода за заштиту споменика културе из Ниша, чиме ће се омогућити даље истраживање и заштита тог објекта, рекла је директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша, који је надлежан и за општину Пирот, Елена Васић Петровић.

Јеврејско обредно купатило у Пироту сведок је постојања некадашње јеврејске махале у Пироту. Сви пиротски Јевреји, тачније 178 људи, током бугарске фашистичке окупације Пирота за време Другог светског рата, похапшени су од стране окупатора да би након тога у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године вагонима били транспортовани најпре у Бугарску, а затим и у концентрациони логор Треблинка.

Данас осим јеврејског обредног купатила, једна од улица у строгом центру града носи назив Јеврејска, а пре неколико година изграђен је и споменик у облику Давидове звезде у тој улици где је некада у хармонији живела јеврејска заједница у Пироту.

По речима Васић Петровић, реч је о једном од ретких објеката овакве врсте на Балкану.

"Што се тиче Завода за заштиту споменика културе, ми смо на његов значај указали још пре некоилко година када смо дошли у посед цртежа који су направљени пре тридесетак или четрдесет година. Тада смо изашли и први пут на терен како би лоцирали објекат, али је тада због бројних објеката који су га окруживали, и гаража које су биле испред њега било јако тешко стићи и видети о чему се ради", навела је она.

По типу архитектуре, како је додала, и по ситним детаљима у ентеријеру и предању које постоји, ми смо схватили да овај објекат заслужује пажњу.

"После тога, Музеј Понишавља и општина Пирот предузели су кораке да се најпре наткрије објекат како би се заштитио од пропадања, а ове године су уклоњени и објекти који су га заклањали и на нама је сада да урадимо пројекат за његову конзервацију и можда за нека додатна истраживања пошто се показало да је објекат већи него што смо га у првој фази могли сагледати и видети", каже Васић Петровић.

По њеним речима, иако се претпоставља да објекат потиче из 19. века, постоји могућност да је он још старији.

"За сада је простор рашчишћен тако да није могуће дати прецизно време изградње. Могла би да буде претпоставка да је настало у 19. веку. По историјским подацима које имамо по којима је овде била јеврејска махала много пре тога, може бити да је објекат и старији. Предстоји нам истраживања и радови на очувању самог објекта и архитектуре. Објекат је стављен у режим претходне заштите како би се омогућило финансирање неопходних радова од стране Републике и Министарства културе", каже директорка Васић Петровић.


#   Пирот   Музеј Понишавља   Елена Васић Петровић   Јеврејско купатило   Завод за заштиту споменика   Министарство културе и информисања
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима