Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот добија јединствени археолошки комплекс

rssBookmark and Share

Пирот 09.09.2015. Пиротске вести, Јужна Србија Инфо

Средњовековна тврђава на Калеу, остаци римског Туреса, као и ранохришћанска базилика подно Сарлаха, са византијским утврђењем чине јединствен археолошки комплекс каквог нема у Србији

Пирот добија јединствени археолошки комплекс

Средњовековна тврђава на Калеу, остаци римског Туреса, који ће ускоро бити конзервирани и делимично рестаурирани и тако доступни широј јавности, као и ранохришћанска базилика подно Сарлаха, која потиче из 5. века, са византијским утврђењем, чине јединствен археолошки комплекс каквог нема у Србији, казала је Пиротским вестима директорка нишког Завода за заштиту споменика културе Елена Васић.

Она каже да је чињеница да се остаци римског Туреса конзервирају и реконструишу, као и да се то планира и са ранохришћанском базиликом подно Сарлаха, доказ да Пирот, за разлику од других градова у Србији, води рачуна о свом културном наслеђу.

Радници ЈП “Комуналац” уз надзор стручњака Завода за заштиту споменика културе из Ниша и Музеја Понишавља почели су са конзерваторско-рестаураторским радовима на зидинама куле римског Туреса, које су откопане на Калеу приликом радова на уређењу парка код средњовековне тврђаве Момчилов град.

Елена Васић Петровић

Како је Пиротским вестима изјавила директорка Завода за заштиту споменика културе Елена Васић, нишки Завод, као територијално надлежан, вршиће конзерваторски надзор.

- Радови су отпочети. Данас смо са извођачима договорили како ће тећи послови, на који начин ће се конзервирати сам бедем. Идеја која је била на почетку и даље стоји тако да ће бедем бити конзервиран изнад терена тако да ће свима бити по завршетку посла јасно да на том простору поред средњовековне тврђаве имамо и део римског утврђења и ово ће бити једино место у Србији где је све то тако лепо презентовано-каже директорка Васић за Пиротске вести.

По њеним речима, реконструисаће се и део потковичасте куле која је најбоље очувана.

- Њу смо одлучили да реконструишемо до одређене висине како би посматрачи имали јаснију слику о некадашњем утврђењу-каже директорка Васић.

Утврђење на Калеу потиче из периода између 2. и 4. века док ранохришћанска базилика потиче из 5. века.

Када је реч о базилици реч, Васићева каже да се радови на овом налазишту настављају после 25. година.

- Далеке 1990. године је рађено прво истраживање, када је грађена петља и тунел. На римском бедему на Калеу радови се настављају после 63 године. Тако да је лепа вест, што се тако рећи у комплексу тврђаве откривају претходне фазе, завршавају истраживања на њима, што ћемо имати прилике да све то презентујемо и да покажемо да пиротска тврђава није само српска средњовековна тврђава, него је то простор који је одувек био насељен, врло важна стратешка тачка, о чему сведоче чињенице да имамо римске бедеме и византијски бедем са базиликом  -каже Петровићева и додаје да је врло важно да наредне године базилика уђе у фазу конзервације.

- Ја бих волела да ту базилику реконструишемо, можда и да направимо идеалну реконструкцију са неким новим материјлима, мада је на врло незгодном положају и терену, али је врло битно да се сачува и презентује - каже директорка Васић.

Предраг Пејић

Магистар архелогије Музеја Понишавља Предраг Пејић, који је протеклих месеци радио на истраживању ранохришћанске базилике подно Сарлаха, каже за Пиротске вести да је истражено око 60 метара квадратних новог простора.

- Од 1990. године источна половина је доста била руинирана, обрасла растињем, тако да смо и то очистили и сада смо објединили објекат, утврдили докле иде брод. Она је једнобродна, нашли смо западни зид и сада престоји да докопамо контролни профил. Пошто је јако оштећен северни зид базилике, сада смо договорили са Заводом да се узме геотекстил и да се покрије, док се не обезбеде средства за конзервацију. Догодине, биће потребно да се наставе археолошка истраживања и да се доврши откривање припрате, евентуално атријум, да се ухвати западни бедем утврђења на Сарлаху, у оквиру кога је била ова базилика. Тако да се надам да ће, ако буде било средстава, за две три кампање да се цео овај простор археолошки истражи и да се поступно конзервира и то би онда могао да буде један изванредни археолошки део античког Туреса, један археолошки парк где би се Турес могао да презентује јавности - каже археолог Пејић и додаје да сви ови налази могу да презентују прошлост Пирота од пре скоро 1.800 година, јер на том простору има грађевина из различитих периода, римског, касноантичког, рановизантијског, касносредњевековног.


#   Пирот   археологија   Музеј Понишавља   Комуналац ЈП   Елена Васић Петровић   Предраг Пејић   Завод за заштиту споменика   Пиротске вести
@pirotskevesti @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима