Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот брине о културном наслеђу

rssBookmark and Share

Пирот 29.03.2016.

Директорка нишког Завода за заштиту споменика културе Елена Васић Петровић, у интервјуу Пиротским вестима поводом обележавање великог јубилеја – 50 година постојања ове институције.

Фото: Пиротске Вести
Фото: Пиротске Вести

Петровић је казала је да су стручњаци ове институције која брине о очувању наслеђа на трећини територије Србије, у партнерству са руководством града Пирота покренули велике и веома значајне пројекте који за циљ имају очување културног наслеђа пиротског краја. По њеним речима, протеклих година радило се на изради планске документације како би се омогућило конкурисање код Претприступних фондова ЕУ и обезбедила значајна средства за сређивање средњовековне тврђаве Момчилов град, али и за друге важне пројекте. Стручнаци ове институције били су у протеклом периоду радили су, у партнерству са локалном самоуправом и ЈП “Комуналац” и на очувању, реконструкцији и презентацији остатака римског Туреса, који су пронађени приликом сређивања парка на Калеу, али и на мало познатим остацима јеврејског обредног купатила – миквеа у центру града. Такође, између осталог, покренут је поступак за проглашење села Гостуша непокретним културним добром наше земље, а Гостуша је презентована и на међународној конференцији у Дубаиу, посвећеној управо очување светске културне баштине.

-Завод у Нишу брине о очувању непокретних културних добара на територији од 40 градова и општина у овом делу Србије и брине се о 456 непокретних културних добара. Наша институција је основана давне 1966. године, исте године су оснивачка права пренета на Републику Србију и тада се формирала служба која ће допринети у многоме да се непокретна културна добра и објекти са споменичким својствима на адекватан начин валоризују, документују и након тога наравно да се ради на њиховој техничкој заштити-каже директорка Петровић.

Како је за време обласка радова на наставку уређења парка код Момчиловог града изјавио градоначелник Пирота Владан Васић, општина је конкурисала код Претприступних фондова ЕУ како би се обезбедила средства за реконструкцију и унапређења простора око средњовековне тврђаве чиме ће ова тврђава постати јединствен историјски комплекс коме нема равног у Србији. До сада су у сређивање парка на Калеу општина Пирот и ЈП “Комуналац” уложили 10 милона динара, а исто толико ће бити уложено током ове године како би се средио и преостали несређени део овог парка.

Обележавању великог јубилеја присуствовао је и градоначелник Пирота Владан Васић са општинским већником Александром Ћирићем, као и директори ЈП “Комуналац” Бобан Толић и Музеја Понишавља Саша Јовановић.

 

Извор: Пиротске Вести


#   Пирот   Владан Васић   Саша Јовановић   Кале   Елена Васић Петровић   Завод за заштиту споменика   Пиротске вести   Бобан Толић   споменици културе
@kzpvladanvasic @pirotskevesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима