Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сиромашни ђаци немају за карту

rssBookmark and Share

Алексинац 03.03.2015. Д. Стојановић, Новости

Све више ученика нишке Машинско-техничке школе не може да дође на наставу. Поједина деца се исписују из школе због тешког материјалног стања

Сиромашни ђаци немају за карту

Од 250 ученика Машинско-техничке школе (МТШ) “15. мај”, најмање њих 60 путује на наставу из појединих нишких села као и из суседних општина Дољевац, Мерошина, Гаџин Хан и Алексинац. Многи због сиромаштва својих породица, нису у могућности да купе месечну картицу за аутобуски превоз која кошта око 5.800 динара. Зато често изостају са наставе, a неки чак одустају од школовања.

Овај забрињавајући податак, чуо се на панел дискусији “И ја имам сан”, одржаној у МТШ на иницијативу ученика и Ученичког парламента.

- До сада смо некако успевали да купујемо карте, од ђачког динара, прилога професора и осталих ученика. Солидарност је била максимална - каже, директорка МТШ “15. мај” Славица Јукић.

Реч је о вредним ученицима, међу којима су и одликаши који постижу значајне резултате на свим нивоима такмичењима, додаје Јукић.

- Сваки ученик у образовном систему је драгоцен и учинићемо све да пронађемо начин и помогнемо у решавању проблема ученика из социјално угрожених породица - рекла је помоћник министра просвете за образовање проф. др Зорана Лужанин.

Директор Дирекције за јавни превоз Саша Петронијевић је обећао да ће, након анализа броја ученика који се суочавају са овим проблемом и уштедама које има Дирекција, покушати да се изнађе модел плаћања карата за ове средњошколце.

НИЧИЈА ДЕЦА

Са сличним проблемом јуче се дописништву Новости писмом обратила ОШ “Бранислав Нушић” из Доње Трнаве, са насловом “Ничија деца”.

- Нашу школу већ 70 година похађају и деца из Дражевца у општини Алексинац, која им је до краја прошле године плаћала превоз. Неколико дана у јануару наша школа им је обезбедила превоз, једно време су одуствовали са наставе, касније су почели да их превозе родитељи, најугроженијим смо ми запослени давали новац,а очекује се и протест родитеља испред зграде општине Алексинац - стоји у писму ОШ “Бранислав Нушић”.

Д. Ст.

Коментара: 0


#   Алексинац   превоз   школе   образовање   Гаџин Хан   Бранислав Нушић   социјално угрожени   Доња Трнава   Дирекција за јавни превоз   Дражевац   Зорана Лужанин   Машинска школа   Славица Јукић   Саша Петронијевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима