Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србију месечно напусти више од 4.000 људи, држава без стратегије

Bookmark and Share

09.09.2019. Фонет

Подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, а годишње 51.000, углавном младих људи, а Студија Фондације Фридрих Еберт показује да млади као разлог одласка из земље наводе економске разлоге, а од недавно и "песимистично виђење будућности српског друштва".

Србију месечно напусти више од 4.000 људи, држава без стратегије

Студија наводи да би неке конкретне мере државе мохле бити професионално усавршавање кроз програме које би суфинансирала или стипендирала држава, подршку размени и сарадњи са колегама у иностранству, боља доступност високог образовања и усавршавања за младе из социјално угрожених група, заштита равноправности у образовању и раду, више помоћи државе у запослењу и осамостаљивању од примарне породице.

"Одлив мозгова" не погађа само Србију, већ и све оне земље "источног блока".

Пољска је као конкретну меру донела одлуку да од 1. августа њени држављани млађи од 26 година који зарађују мање око 1.600 евра месечно, неће плаћати порез на доходак. Хрватска је предложила да укине порез на доходак за особе до 25 година и смањи на пола за људе у доби од 25 до 30 година.

Исти проблем има и Грчка, чији млади и талентовани одлазе у иностранство јер у њиховој земљи нема интересантних послова.

Невладина организација "Ендевор" саветује фирме при избору радне снаге и жели да мотивише успешне грчке предузетнике у иностранству да део својих послова пребаце у Грчку.

У Србији нема конкретних мера сем жеље да се оформи тим експерата, који треба да сачини стратегију и акциони план за спречавање одласка људи из земље, али и да привуче назад оне који су отишли, каже се у саопштењу. 

Коментара: 0


#   Србија   демографија   Грчка   становништво   Хрватска   миграција   одлив мозгова   Пољска
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима