Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Три важна пројекта за Топлички округ који ће привући инвеститоре!

rssBookmark and Share

Прокупље 14.10.2018. Јужна Србија Инфо

Развој Прокупља и других општина Топличког управног округа била је тема седнице Владе Републике Србије која је одржана у Прокупљу прошлог четвртка.

Три важна пројекта за Топлички округ који ће привући инвеститоре!

На конференцији за медије, која је одржана након седнице, председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је свим грађанима Дан ослобођења Прокупља у Првом светском рату и говорила о плановима развоја овог дела наше земље у наредном периоду.

-Развој Топличког округа и Прокупља је била тема данашње седнице. За одржавање ове посебне седнице определили смо се из разлога што је у Прокупљу направљен велики помак у побољшању услова живота и рада у свим областима и што ће фокус деловања Владе и њених министара у наредном периоду бити Прокупље и Топлица, изјавила је она и додала да се кренуло са радовима на три изузетно важна пројекта.

Према њеним речима, изградња „ауто пута мира“ Ниш-Прокупље-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч биће сигнал потенцијалним инвеститорима за отварање фабрика и нових радних места.

Прва фаза изградње овог пута, чији идејни пројекат је завршен, на реалцији Ниш-Плочник кренуће крајем 2019. године.

Ана Брнабић је истакла да ће се наредне недеље на седници Владе Србије донети закључак да се граду Прокупљу уступи земљиште од 16 хектара за изградњу Индустријске зоне.

-Министарство привреде и Министарство финансија издвојиће 490 милиона динара за инфраструктурне радове у Индустријској зони. Заједно са локалном самоуправом настојаћемо да доведемо инвеститоре. Своје место у овој зони требали би да нађу и локални предузетници за отварање малих и средњих предузеће, рекла је она и додала да на отварању ових предузећа велику улогу имају руководства локалних самоуправа.

Трећи пројекат је измештање Опште болнице „Др Алекса Савић“ у неискоришћени део Дома здравља.

-Министарство здравља и Канцеларија за управљање јавним улагањима кренули су са израдом техничке документације. Огромна средства ће се издвојити за измештање болнице. Неискоришћен простор од 30 хиљада квадратних метара је огромна површина. Овим измештањем желимо да Прокупље буде регионални центар за лечење, изјавила је Брнабић и подвукла да је добро што Прокупље скоро сваки месец посећује неко од министара или државних секретара и да су резултати тих посета видљиви на сваком месту.

Говорећи о даљем привредном развоју Прокупља, председница Владе је нагласила, да већ сада постоји интересовање четири фирме за проширење капацитета и запошљавање додатних 1.112 радника.

Вредност ових пројеката износи 32 милиона евра.

Највећи број радника запослиће се 2019. и 2020.године

Подстрек за инвеститоре биће и пројекат гасификације на реалцији Ниш-Прокупље, чија вредност износи 15 милиона евра.

-Прокупље је била општина на дну лествице градова и локалних самоуправа по броју запослених у односу на нормативе. Пре шест година три пута је био већи број запослених у односу на нормативе. За плате запослених тада се издвајало више од 50 одсто буџетских средстава. Када издвајате оволика средства за прекобројан број запослених онда немате улагања у инфраструктуру, школе, вртиће, културу и спорт, рекла је Брнабић и додала да се данас ситуација знатно променила.

Председница Владе је руководству локалне самоуправе препоручила да праве што више пројеката и са истима код надлежних министарства конкуришу за доделу средстава.

Одговарајући на питање шта мисли о изјавама косовских званичника, Ана Брнабић је рекла да такве изјаве слуша сваког дана.

-У Приштини сада немате правог саговорника са којим бисмо могли разговарати. Ја их молим да не причају о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи јер то нема никакве везе за нормализацију односа Београда и Приштине. Прешево, Бујановац и Медвеђа су део централне Србије. Србија је опредељена за мир и сарадњу и на томе ћемо радити и у наредном периоду, изјавила је она и истакла да ће руководство наше земље учинити све да дође до нормализације односа.

Ана Брнабић се захвалила руководству локалне самоуправе на гостопримству.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић у свом говору захвалио се председници Владе Ани Брнабић, министрима и државним секретарима што су седницу Владе одржали Прокупљу.

-Данашњи дан је историјски дан за Прокупље. Први пут у историји у нашем граду се одржава седница Владе. То је знак да смо у предходном периоду добро радили, али и обавеза да још више истрајемно у нашим плановима за развој локалне самоуправе. Реализациом најзначајнијих пројеката, о којима је говорила председница Владе Србије Ана Брнабић, створиће се услови да млади људи овде живе, раде и формирају своје породице, изјавио је Симоновић и подвукао да су Прокупље и цела Топлица изузетно важни за целу нашу земљу.

Он је подвукао да је Прокупље добијењем статуса града већ почело да има већи трансфер новца који ће се употребити за развој целе територије.

-Добијањм статута града радиће се и на формирању Института јавног здравља, рекао је Симоновић и закључио да је Прокупље постало место где се много ради и улаже.

Коментара: 0


#   Прокупље   Бујановац   Др Алекса Савић болница   ауто-пут   Министарство финансија   Влада Републике Србије   Мердаре   тема дана   Ана Брнабић   Приштина   председник општине   седница Владе   Министарство здравља   Министарство привреде   Дан ослобођења   Александар Симоновић
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима