Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро лабораторија „Ватрено око“ за 1000 анализа дневно

rssBookmark and Share

Ниш 14.05.2020. Јужна Србија Инфо

Лабораторија за тестирање инфективних агенаса, Ватрено око у Нишу, биће завршена до 15. јула, тврде извођачи радова.

Ускоро лабораторија „Ватрено око“ за 1000 анализа дневно

Медицински објекат на 750 квадрата ће поред вирусолошке поседовати и серолошку лабораторију, којаће моћи да обради до 1000 узорака дневно.

Градилиште је јуче обишла и Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа са представницима извођача радова и Института за јавно здравље Ниш.

Драгана Сотировски је истакла да је изградња лабораторије од посебног значаја не само за град Ниш и Нишавски округ већ и целу југоисточну Србију.

„За мање од три године добили смо савремени Клинички центар, модерну згарду кардиохириргије и ево сада на 750 квадрата нову модерму лабораторију која  је дар  кинеске Владе нашој Влади . Ако се зна да ће наша  Влада до 2021. године уложити око 600 милиона евра у српско  здравство ово ће употпунити ту слику. Ова лабораторија је од посебнох значаја не само  за Ниш и Нишавски округ већ за житеље свих округа који гравитирају ка нашем Клиничком центру као и житељима Косова и метохије”, истакла је Драгана Сотировски  

Професор др Миодраг Стојановић, директор Института за јавно здравље Ниш, као неко ко је на челу превентивне медицинске установе која је задужена за Нишавски и Топлички округ, изразио  велико задовољство  што је Влада Републике и Министарство здравља препознало важност и Институт за  јавно здравље као институцију која може да руководи овом лабораторијом. 

“Нажалост, лабораторија настаје у ово тешко време епидемије и ја се надам да неће  бити коришчена у овакве сврхе већ да ћемо је користити за наш рутински рад  и рутинске  анализе, али уколико се деси реп епидемије или нека друга епидемија ми ћемо је дочекати спремнији у односу на тренутну ситуацију”, казао је Стојановић.

Нишко Ватрено око  ће бити по нечему другачије од београдског.

“Поред дела  који се бави молекуларном дијагностиком има и део који се бави серолошком дијагностиком.  То би била придодата лабораторија у ових 750 квадрата  која ће се бавити серологијом и сва серолошка испитивања биће рађена у лабораторији са највећом заштитом. Лабораторија је пројектована тако да је сигурна како за оне који раде у њој тако и за све остале.Не долази до  укрштања “црвених” и “зелених” путева како их ми зовемо. Јасно је дефинисана процедура где улазе радници, где и колико пута се пресвлаче док не уђу у такозване “чисте собе”  са подпритиском. Шта год се у њима де се налази ништа из тих соба не може да изађе”, објашњава Стојановић.

Тренутно су у току земљани радови. План је да се следеће недеље излије бетонска плоча и крене са монтажом фасадних панела. Рок за заврсетак радова је 15. јул.

„Ово је један од најкомпликованијих објеката када се ради о инсталатерским радовима. Ради се  најсавременија климатизација, аутоматизација комплетне лабораторије, све је аутоматизовано, прате се параметри  влаге, пристиска и све што је потребно за одржавање климатских услова у лабораторији“, истиче Зоран Ћупић, шеф градилишта.              

Почетку радова на изградњи Ватреног ока у Нишу присуствовао је и Славољуб Корчаковски, извршни директор Делта инжењеринга.              

„Испред нас је био постављен један озбиљан задатак Министарства  здравља и лично министра Златибора Лончара где смо добили  задатак да у рекордном року завршимо Београдску лабораторију а сада и нишку. Лабораторија је  производ домаће памети, домаћих фирми и домаћих инжењера и радника. Опрема долази из Кине, али комплетна  изградња и организација лабораторије је домаћа памет. Велику подршку имамо од Министарства здравља и лабораторија у Београду је завршена, а што се тиче ове нишке  надам се да ће бити завршена на време до 15.јула“, закључио је .                

Како напомињу изводјаци радова, изградња овакве лабораторије захтева висок степен безбедности, те цео систем мора бити изградјен тако да не дозволи било какву трансмисију, односно излазак супстанци ван објекта. ИЗЈЗ Ниш већ има кадар из области молекуларне дијагностике, али постоји могућност да се он, зарад несметаног и професионалног функцинисања лабораторије прошири, највио је директор Института, професор др Миодраг Стојановић. 


#   Ниш   Драгана Сотировски   лабораторија   Нишавски управни округ   Коронавирус   Ватрено око лаб
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима