Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу отворена лабораторија "Ватрено око" - 1.000 тестова дневно

rssBookmark and Share

Ниш 30.07.2020. Јужна Србија Инфо, РТС, Танјуг

Даанс је у Нишу отворена лабораторија "Ватрено око", у којој ће бити тестирани узорци на коронавирус, Влада Србије је уложила 3,5 милиона евра у изградњу лабораторије, а кинески “Зиђин“ донирао је 500.000 евра вредну опрему. Лабораторија почиње да ради сутра. Поред премијерке Брнабић и министра Лончара отварању је присуствовала и начелница Округа Драгана Сотировски.

У Нишу отворена лабораторија "Ватрено око" - 1.000 тестова дневно

Премијерка је рекла да ће отварање лабораторије "Ватрено око" у Нишу омогућити још већи обухват тестирања.

Она је након отварања рекла да је ова лабораторија, поред лабораторије у Београду, једина такве врсте у региону и да је изграђена у рекордном року, за три месеца.

Задовољна сам због тога и поносна, рекла је Брнабићева и захвалила партнерима из Кине на помоћи и донацији опреме.

Влада Србије определила је за те намене 3, 5 милиона евра, а кинеска компанија Зиђин 500.000 евра.

Она је рекла да су капацитети за тестирање од када се први случај коронавируса појавио у Србији је повећани 20 пута и да је до сада обрађено 650.000 узорака.

Брнабићева је као пример навела да током једног дана у јулу било више тестираних пи-си-ар методом него у марту.

Ту се не заустављамо, наставаљамо са унапређењем капацитета то је кључна ствар у борби против оваквог вируса, рекла је Брнабићева.

"Мислим да ћемо из овог пика, таласа изаћи још много отпрнији и снажнији него у мају", рекла је премијерка и додала да је важно да свако преузме личну одговорност што се тиче дисциплине и како би били много јачи и спремнији били за јесен.

Рекла је и да имамо стабилну шитуацију захваљући повећаном обиму тестирања, дисциплини и ангажовању здравствених радника.

Брнабић: Преломни тренутак за излазак из другог пика епидемије

Премијерка је рекла да је преломни тренутак за излазак Србије из другог пика епидемије коронавируса и да треба задржати садашњи ниво дисциплине у поштовању мера како бисмо били спремни за други талас епидемије на јесен, када се очекује јачи удар вируса.

Брнабић је казала да држава прави план за јесен и да ће бити формиран тим стручњака који ће обићи све лабораторије за тестирање на ковид-19 како би се, додала је, утврдило шта још треба набавити од агенаса, тестова и лабораторијског материјала.

"Такође, тим Српског лекарског друштва и Медицинског факултета ће обићи микробиолошке лабораторије и проценити где још може да се ради тестирање на вирус корона, као и да ће се додатно помоћи лабораторија у Косовској Митровици'', рекла је Брнабићева новинарима у Нишу.

Oтворена лабораторија "Ватрено око" у Нишу

Премијерка је казала да је Ниш у другом пику много боље прошао него у првом што, како је рекла, говори да су грађани били дисциплинованији и да ћемо као друштво спремније дочекати јесен.

Она је казала да је у другом пику ситуација била много комплекснија у Врању и околини, али да је и тамо сада мирније, те да Врање више није у првих 15 места по броју заражених.

Брнабић је захвалила грађанима на дисциплинованости и придржавању мера и поручила да наставе да се тако понашају.

Амбасадорка Кине: Уверена сам да ће наше челично пријатељство бити још чвршће

Амбасадорка Кине у Србији честитала је свима што је у тако кратком року у Нишу изграђена једна потпуно нова лабораторија "Ватрено око" за тестирање узорака на коронавирус.

Чен Бо је новинарима рекла да је та лабораторија један нови резултат у сарадњи Кине и Србије у области здравства и нових технологија.

Чен Бо каже да кинеске компаније у Србији активно учествују у борби против вируса, те да се тако заједно боре заједно са српским пријатељима труде за економски опоравак.

"Уверена сам да ће наше челично пријатељство бити још чвршће, а наша сарадња у свим областима постизаће још више резултата", рекла је амбасадорка.

Изградња лабораторије "Ватрено око" у Нишу почела је 28. априла, Влада Србије је уложила око 3,5 милиона евра, а 500.000 евра донирао је Зиђин.

У Ниш је стигла комплетна опрема, а завршена је и обука кадра.

Лабораторија "Ватрено око" у Нишу друга је таква у Србији, поред "Ватреног ока" у Клиничком центру Србије у Београду.

Лабораторије су донација кинеског БГИ-а, лабораторија се налази поред Института за јавно здравље у Нишу.

Лончар: Исплата за дежурство, стимулације и прековремени

Лекарима и медицинским сестрама који раде у ковид систему исплаћује се максималан број сати који је могућ за дежурство, као и стимулација и прековремени рад, каже министар здравља Златибор Лончцар.

Наводи да је тиме решен проблем исплате за запослене који раде са пацијентима позитивним на коронавирус, а који је настао пре више од месец дана.

Упитан о притужбама лекара у Клиничком центру Ниш у ковид систему који тврде да примају за 80 сати рада само исплату за 40 радних часова, за разлику до оних који не раде са ковид пацијентима, Лончар је рекао да је добијао такве податке и притужбе и да је тај проблем решен.

Објаснио је да су лекари ван ковид система који раде са пацијентима који нису корона позитивни могли да дежурају по 24 сата што је, каже, препознато у закону и статуту здравствене установе, те да је дежурство недељом нешто више од 100 евра у динарској противредности, а суботње дежурство нешто мање.

Лончар је након отварања лабораторије "Ватрено око" у Нишу рекао да систем није могао да претпостави да ће се тако нешто десити као што је коронавирус, те да лекари и медицинске сестре у ковод систему не могу да раде у скафандерима дуже од четири сата, након чега иду на паузу.

Министар каже да је зато у једном моменту настао проблем, јер су могли да исплате новац за дежурство запосленима ван ковид система, а да је настао законски и бирократски проблем исплате запосленима у ковид систему за дежурство.

Поручио је да је су медицински радници хероји, јунаци нашег доба и да колико год да им се новца исплати, није довољно за оно што они ураде.

Лончар: Завршен пројекат за ковид болницу у Кнез Селу

Министар здравља наводи да би ускоро требало да почну радови на реконструкцији некадашње Клинике за плућне болести у Кнез Селу код Ниша која ће, како је најављено, бити претворена у ковид болницу која ће имати између 400 и 500 кревета.

''Урађен је пројекат за адаптацију и почетком следеће седмице биће предат Влади Србије која ће обезбедити средства како би се хитно кренуло са радовима'', рекао је Лончар новинарима.

Министар је казао да је одлука о претварању објекта у Кнез Селу у ковид болницу донета како би Ниши и околина били спремни за јесен када се, како је рекао, очекује судар грипа, коронавируса и других прехлада, а самим тим и више оболелих.

Беговић: Лабораторија ''Ватрено око" јединствена у региону

Научна саветница Института за молекуларну генетику и инжењерство и директорка лабораторије ''Ватрено око'' у Београду Јелена Беговић објаснила је да је око 450 квадрата нишке лабораторије потпуно под тзв.к онтролисаним негативним притиском што спречава било који инфективни агенс да изађе из лабораторије.

''То је висок ниво заштите пре свега за окружење и становништво'', рекла је Беговићева новинарима после отварања лабораторије ''Ватрено око'' у Нишу.

Она је указала и да је комуникација између засебних лабораторија унутар ''Ватреног ока'' врло ограничена и да узорци из једне у другу ''путују'' кроз боксове, без међусобног контакта запослених.

Додала је да је лабораторија билошке сигурности 2+, али да запослени у две лабораторије у којима је највећа количина инфективних агенаса носе заштитна одела и опрему биолошке сигурности 3.

''Ово је јединствена дијагностичка лабораторија у региону која има овај ниво заштите и стриктне процедуре које су нам пренеле кинеске колеге који су билу у Вухану у јеку епидемије'', рекла је Беговићева.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Ана Брнабић   Златибор Лончар   Коронавирус   Ватрено око лаб
#GradonacelnicaN @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима