Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врањска деца у немилости подводача

rssBookmark and Share

Врање 02.04.2011. Вести

У Врању се се појавили манијаци-педофили, трговци децом који чекају завршетак часова покрај врањских основних школа и лове своју жртву. Девојчице обично заврше у некаквој кафанчини у Прешеву, Бујановцу, или Трновцу, или им се изгуби сваки траг. Ова појава је последњих годину-две у Врању у експанзији, па се грађани с правом питају ко ће и како децу да заштити.

Врањска деца у немилости подводача

- Ћао девојчице, дођи да те пита чика нешто, приђи до кола! Ја сам стари пријатељ твог оца и мајке па су ме они замолили да дођем по тебе, да те из школе одвезем кући. Чика ће мало да те провоза, а и купиће ти нешто - прича један од родитеља како манијак-педофил мами децу.

За сада је пријављено шест случајева у прошлој и овој години, али наши извори тврде да ова појава постаје све масовнија. Најновији случај десио се пре двадесетак дана у уличици иза Музичке школе "Стеван Мокрањац".

- Девојчица је чекала родитеље на улици када се поред ње паркирао бордо "мерцедес", гњиланске регистрације. Човек је позвао девојчицу, убеђујући је да су га њени родитељи послали по њу, али је дете, срећом, било присебно и побегло назад у школу.

Одмах смо звали родитеље и полицију, али девојчица је у оној паници запамтила само ове податке, који су били исувише оскудни да би се напасник идентификовао и ухапсио - каже директорица Драгана Ристић Младеновић.

Драгана је, међутим, изузетак у односу на њене колеге из других основних школа у Врању. Иако је, каже, чула да је било још таквих појава и испред других школа, и не само она већ цело Врање, њихови директори листом тврде да "тога код њих није било".

Карактеристичан је пример ОШ "Светозар Марковић", такозвана "пета" школа.

- Пре две недеље, на великом одмору непознато лице је покушало да увуче другарицу моје кћерке у кола паркирана испред школе.

На срећу, није успео. Знам и за један случај из прошле године - наводи родитељ, чија је ћеркица била сведок догађаја.

Сви су "нешто" чули, али у туђој школи. Због чега би се, иначе, сазивао актив директора основних школа пре недељу дана?

- Тачно је - каже Здравко Величковић, директор ОШ "Бранко Радичевић", председник актива директора врањских основних школа - да смо пре који дан имали састанак актива на ту тему, а поводом догађаја испред Музичке школе. Ту је договорено да се не диже прашина, да то не буде нешто бомбасто, чега би се медији дочепали, па да се родитељи уплаше и не пуштају децу у школу.

Тако реагују директори, а како родитељи? Као илустрација нека послужи случај извесног нашег суграђанина који је случајно добио сазнања да се кћеркица његовог блиског пријатеља, ученица основне школе, неколико пута нашла у раљама подводача и којој је плаћено да ћути.

- Дуго сам се двоумио, али је превагнула пријатељска и морална обавеза да му то кажем како би могао да реагује док још није касно. Пажљиво, бираним речима, саопштио сам му своја сазнања. Одмах ме најурио из куће, сада не говори са мном, а шта је са дететом, бог зна.

 

Заказали сви

- Сматрам да органи гоњења, а ни школа и родитељи не реагују адекватно на овакве алармантне појаве - каже Н. Ж, отац девојчице која је само захваљујући својој присебности избегла да постане жртва у случају покушаја отмице код Музичке школе.

- Кћеркица је дала његов опис - наставља отац - тамне наочари, мршав, бордо мерцедес, гњиланска регистрација. Мислим да је то било довољно да га досад пронађу, али, ето, нису.

Са тим су упознати надлежни, одржан је школски одбор на коме је био и извесни градски челник, који је обећао да ће испред школа бити боље осветљење, обезбеђење...

Познат је и случај из прошле године када су две девојчице, основке, из околног туристичког места, систематски вођене у Прешево, где су подвођене у кафани коју је држао брачни пар, иначе Срби.

- Те две девојчице, рецимо, ујутру би узеле школске књиге, пошле на "наставу", а већ их чека спреман превоз до Прешева, Бујановца, Трновца...

Онда се враћају кући, "из школе", са парама за шминку и гардеробу, за које их нико у кући не пита - одакле вам? То су случајеви познати као "дневна проституција".

 

А, најопасније је кад родитељи то сазнају, међутим те се ствари заташкавају у стилу "неће више". Како неће?! И управо то скривање од јавности изазива све масовнију појаву врбовања и отимања малолетних девојчица - наводи наш саговорник.

Тако је дошло и до случаја од пре неколико месеци, када је малолетна девојчица из околине Владичиног Хана пронађена у кафани у Прешеву, где је сексуално искоришћавана. Тај поступак је још у току.

Полицији су у оваквој ситуацији, где влада провинцијско размишљање "да се не чује, ће пукне брука", практично везане руке.

Коментара: 0


#   Врање   секс   школе   Владичин Хан   проституција   скандал   Светозар Марковић   брачни пар   школски одбор   илустрација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима