Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Академик Драгослав Михаиловић добитник награде "Ramonda Serbica"

rssBookmark and Share

Ниш 17.09.2016 Јужна Србија Инфо

Синоћ је у Градској кући у Нишу уручена награда "Ramonda Serbica" академику Драгославу Михаиловићу. Михаиловић је тако постао 22. добитник награде Књижевне колоније у Сићеву.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Драгослав Михаиловић је награду примио у тренутку кад је изашло 40. издање романа "Кад су цветале тикве" и када су објављена његова сабрана дела.

Награду је уручио заменик градоначелника Ниша, Милош Банђур

Драгослав Михаиловић рођен у Ћуприји, 17. новембар 1930 је српски књижевник, редовни члан САНУ, добитник многих књижевних награда и признања, превођен на више европских језика. Његов књижевни опус обухвата приповетке, романе и драме


Студирао у Београду Филозофски факултет на Групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик. Са двадесет година бива хапшен и послат на Голи оток. Факултет је завршио 1957. године, али није успео да нађе стално запослење и често је мењао посао.

Добитник је Кочићеве награде 2011.

Његов син је сликар и кариктуриста Миленко Михајловић, а ћерка је глумица Милица Михајловић.

Роман „Кад су цветале тикве“ први пут је објављен 1968. године и изазвао је у то време значајну реакцију социјалистичког режима. Представа која је у Југословенском драмском позоришту у Београду требало да се игра по овом роману је забрањена пре него што је изведена премијера, а по причи аутора, Јосип Броз ју је лично забранио, на инсистирање Едварда Кардеља.

Сем овог, Михаиловић је објавио и следећа дела: Фреде, лаку ноћ, Петријин венац, Чизмаши, Голи оток, Црвено и плаво, Време за повратак, Гори Морава, Лов на стенице..

Коментара: 0


#   Ниш   градска кућа  Сићево   књижевна колонија  Ramonda serbica
@
[ Додај коментар ]