Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Апел Нишвила челницима Града Ниша: Заштитимо програме у култури!

rssBookmark and Share

01.12.2015.

Нишвил џез фестивал упутио је апел одборницима нишке скупштине и члановима градског већа да зауставе вишегодишње смањење издвајања за програме у култури.

Апел Нишвила челницима Града Ниша: Заштитимо програме у  култури!

Пораст броја запослених у култури додатно је смањио износ средстава намењених програмима, тако да би било какво даље смањење буџета за културу обесмислило постојање и самих културних институција али и манифестација - јер од укупног буџета за културу, за саме програме, који су једини смисао постојања институција - и овако иде тек 10 посто укупнисх средстава предвиђених за културу.

Наградивање успешних, такође, у таквим условима није могуће.

Нишвил, такође, позива надлежне да приликом конципирања буџета за 2016. годину после више година предвиде и неку инвестицију у култури попут реконструкције атељеа у нишкој Тврђави, изгорелих у пожару 2003. године.

Пројекат вредан 48 милиона одавно је урађен, али атеље и даље сабласно руже изглед Тврђаве и углед града.

Обзиром да није реално да се обезбеде средства за неку од капиталних инвестиција у култури, попут изградње велике концертне дворане, која евидентно недостаје Нишу – било би неопходно привести намени велику салу НКЦ-а (некадашњи Музички клуб 81), односно предвидети средства за то у буџету Ниша за 2016. годину.


#   буџет   Нишвил   култура
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима