Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аустријски филмски фестивал у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 02.09.2022. Јужна Србија Инфо

Аустријски филмски фестивал ове године одржава се у Београду, Новом Саду и Нишу од 22. до 27. септембра. Публика ће током неколико дана фестивала моћи да погледа седам дугометражних играних остварења из аустријске савремене продукције, уз радионицу и трибине у пратећем програму.

Аустријски филмски фестивал у Нишу

Београдски део програма биће одржан у Културном центру Београда од 22. до 25. септембра, новосадски у Културном центру Новог Сада (23-26.  септембар), а нишки у Синеплекс Ниш у сарадњи са Нишким културним центром (24-27. септембар).

Слоган овогодишњег фестивала је “Крајности”, а селектор програма је др Александар С. Јанковић, професор историје филма на Факултету драмских уметности у Београду.

“У више филмова говори се о лицу и наличју, микро и макро космосу који још једном потврђују бесмисао, али и величанственост људских живота било да ове филмове гледамо у Бечу или Београду. Овогодишњи Фестивал аустријског филма вероватно неће моћи да победи стварност епохе (ако неко или нешто уопште може?) али је може учинити занимљивијом, забавнијом, али и трагичнијом и меланхоличнијом, јер филмови и постоје да не бисмо пропали од истине”, истакао је Александар С. Јанковић.

Фестивал ће бити отворен остварењем “3:30” редитеља Лудвига Вуста, који ће после пројекције учестовати у Q&А разговору са публиком. Ново дело овог плодног писца-редитеља-продуцента-кинематографа, обмањујуц́е формалне сложености и изненађујуц́е емоционалне дубине, испитује пријатељство, комуникацију, технологију, историју и памц́ење уз примесе узнемирујуц́ег хумора. Гошћа фестивала је и монтажерка Моника Wилли која је учествовала у настајању неколико аустријских добитника Златне Палме и Оскара, радећи раме уз раме са Михаелом Ханекеом и Улрихом Сеидлом - чији се најновији филм “Римини” приказује на фестивалу.

 


#   Ниш   филм   Нишки културни центар   Аустрија   Cineplexx   Аустријскки филмски фестивал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима