Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Богат програм за Ноћ музеја у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 19.05.2018. Народне новине, Белами портал, Јужна Србија Инфо

У Нишу ће у суботу, у оквиру манифестације „Ноћ музеја“, која ће тога дана бити одржана у четрдесет градова широм Србије, као и широм Европе, бити доступан низ културних садржаја који ће моћи да се посете до дубоко у ноћ. Петнаеста „Ноћ музеја“ одржава се под слоганом „Победе и победници“

Богат програм за Ноћ музеја у Нишу

Галерија савремене ликовне уметности и Народни музеј и ове године учествују у националној манифестацији „Музеји за 10“, која је почела 14. маја и трајаће до 20. маја, а у оквиру ње ће обележити и Европску ноћ музеја (19. мај).

У изложбеним салама Галерије савремене ликовне уметности публика ће у Ноћи музеја моћи да посети три изложбе. У Официрском дому у току је мултимедијална изложба савремене црногорске уметности Центра за савремену умјетност Црне Горе, у Павиљону у Тврђави изложен је избор слика из фонда Ликовне колоније Сићево, док је у Салону 77 изложба слика „Више од сећања“ Данила Бојића. У плану је и музички програм. У Павиљону у Тврђави наступиће квартет „Имресија“ (19.00) и хор ОШ „Ратко Вукићевић“ (20.00). Изложбена сала у Официрском дому и Павиљон ће радити од поднева до поноћи, док је радно време Салона 77 у овој вечери од 17 до 24 часа.

Поводом Европске ноћи музеја, Народни музеј у свом новом простору у Књижевно-меморијалној поставци Стевана Сремца и Бранка Миљковића (Ул. Александра Ненадовића 2а) организује програм посвећен, највећим делом, Бранку Миљковићу.

У Књижевној галерији, која се налази у склопу овог простора, од 17 часова до поноћи одвијаће се програм под називом “Победа књижевности/ победа поезије”.

Народно позориште у Ноћи музеја организује музичко–сценски програм под називом „Живот је кабаре“, који ће бити изведен на платоу испред позоришта са почетком у 21 сат. Нишки глумци ће за ту прилику певати нумере из најпознатијих филмова, представа, мјузикла, а уз пратњу Театар бенда. У програму учествују: Маја Вукојевић Цветковић, Ивана Недовић, Александар Маринковић, Александар Крстић, Стефан Младеновић, Милош Унић, Милош Цветковић, Урош Милојевић….

У Универзитетској библиотеци ће 19. маја, од 19 часова, у склопу манифестације Ноћ музеја, бити отворена документарна изложба “Густав Климт: претеча модерне”, којом се обележава стогодишњица смрти Густава Климта, творца бечке сецесије. Изложбу реализују Аустријски културни центар у Београду, Универзитетска библиотека “Никола Тесла” и УГ “Млади амбасадори”.

Историјски архив је за Ноћ музеја припремио изложбу под називом “Векова тавних то су трагови”, ауторки Љиљане Ђуровић и Миљане Ђорђевић, која ће у суботу моћи да се погледа од 17 часова до један сат иза поноћи. Ова установа ће јавности приказати део најстарије и највредније архивске грађе коју има. Реч је о 167 архивских докумената из периода пре ослобођења Ниша од турске власти и непосредно после тога. Јавност ће моћи да види најстарији документ Историјског архива Ниш, бакротиск којим је забележен тренутак аустријског преузимања Ниша од Турака 28. јула 1737. године.

На Универзитету “Сингидунум” од 17 сати до један час иза поноћи биће организована изложба “Ниш- град електронике кроз време”, која посетиоцима представља производе Електронске индустрије Ниш из друге половине прошлог века, попут транзистора, радија, телевизора, грамофона, компјутера и других резултата примене врхунских иновативних и напредних технологија по којима је овај гигант електронике и Град Ниш био препознатљив у целом свету.

У Дому Војске Србије Савез потомака ратника организује мултимедијалну изложбу фотографија “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата”, која приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. У овом простору је најављен и променадни концерт ученика Музичке школе у Нишу, као и представљање експедиције “Албанска голгота 100 година касније”.

У Друштву архитеката Ниша у 18 часова биће отворена ауторска изложба радова архитеката Катарине Лончаревић, Данијеле Димковић и Јелене Рувидић. Ауторке су доценти на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу на Катедри за унутрашњу архитектуру. Биће изложени њихови радови из области пројектовања ентеријера.

У Галерији Арт 55 у току је самостална изложба немачке уметнице Ивон Тајн, која ће моћи да се погледа и у суботу.

Уметничка школа, у склопу манифестације, организује изложбу ученичких радова, као и радионице, а од 21 до 22 часа најављен је и музички програм.

Програм у Ноћи музеја, по традицији, организује и Школа моде и лепоте. Од 18 до 22 часа биће представљени ученички радови из области дизајна, текстила, модна ревија уникатних одевних предмета, изложба ученичких уметничких фотографија, драмски део, модна ревија фризура.

Дечји центар учествује у манифестацији изложбом дечјих радова са ликовног конкурса „Боје мог детињства“ и музичко-сценским програмом (од 17 до 22 часа).

Атеље-галерија “Милица” (Улица 7. јула 5а) биће место на коме ће млади сликари, од 18 до 22 часа, стварати пред посетиоцима.

У Галерији “Шуклетовић” (Душанов базар) биће отворена изложба радова полазника ликовне радионице за децу Шуклетовић (18 часова), на тему “мала-велика победа”, а моћи ће да се погледа и изложба слика Неде Веселиновић Шуклетовић. У овом простору програм ће трајати до 21 сат.

У Тврђави ће и ове године бити организована изложба радова насталих на еколошким радионицама за децу предшколског узраста “Здрава тврђава”. Сваке године кроз једнонедељни програм стотинак малишана учи о рециклажи кроз радионице као што су ручна израда папира, осликавање одеће природним бојама, израда накита и слично. Радове настале током претходних година посетиоци ће имати прилике да виде у Ноћи музеја.

Удружење грађана “Јавне манифестације”, у Улици Војводе Степе 15, организује изложбу слика Милована Пенкова и песничко-музичко вече.


#   Ниш   позориште   Историјски архив   мултимедијална изложба   Ноћ музеја   фотографије   Народно позориште   Народни музеј Ниш   Удружење грађана   Никола Тесла   радно време   Млади амбасадори   Албум сећања   Арт 55   Савез потомака   Уметничка школа   Александар Крстић   Универзитетска библиотека   Школа моде и лепоте   Александар Маринковић   модна ревија   Стефан Младеновић   Урош Милојевић   Милош Цветковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима