Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије уживале у „Ноћи музеја“

rssBookmark and Share

17.05.2015. С.Л. Јужна Србија Инфо

Мaнифестација „Ноћ музеја“ у Нишу, као и ранијих година, изазвала је велико интересовање публике. На петнаест локација у граду изложбени простори били су отворени и иза поноћи.

Ноћ музеја у Нишу, Фото: Јужна Србија Инфо
Ноћ музеја у Нишу, Фото: Јужна Србија Инфо

У суботу поподне сви изложбени и музејски простори у Нишу отворили су своја врата за посетиоце. Лепо време, пријатно вече без падавина, хиљаде посетилаца свих генерација, обележили су манифестацију „Ноћ музеја“. Једна од најпосећенијих била је поставка „Сенке старог Ниша“, аутора Даворина Динића, која је била отворена у изложбеном простору Логора на Црвеном крсту. Иако су ове фотографије изазвале пажњу још раније, путем друштвених мрежа, у непосредном контакту, и разговору публике са аутором, изложба је доживела пуни сјај.

-    Рекације људи су јако позитивне, ја сам одушевљен, пре свега посетом, а затим и реакцијама посетилаца. Једна је ствар када читате коментаре на Фејсбуку, друга је када можете са човеком „лице у лице“ да разговарате, и све ми је ово јако занимљиво. Уживам у томе да причам са људима, да им дам неко додатно објашњење о фотографијама, доста се људи интересује за процес израде, о томе где сам проналазио фотографије, каже аутор поставке Даворин Динић, и најављује наставак ове изложбе, тако да ће публика ускоро уживати и у другом делу „Сенки старог Ниша“.

Велику посећеност имала је и Галерија „Србија“, између осталог и зато што је у самом централном градском језгру, али и због изузетно занимљиве поставке „Музеј виртуалане имовине“ Душана Тодоровића. Својим делима Душан Тодоровић настоји да укаже на проблем прекомерне зависности од електронике савременог друштва, насупрот човекове исконске тежње за слободом духа и тела.

У „Ноћи музеја“, за посетиоце су, између осталих били отворени и Галерија Нишког културног центра, где је приказана песничка соба Бранка Миљковића, Историјски архив, са поставком ретких старих књига, Уметничка школа, Школа моде и лепоте, Народна библиотека „Стеван Сремац“.

Још једном се показало да је данас и за уметност неопходан добар маркетинг, и да музеји и галерије имају своју публику, нарочито међу младима, само је треба заинтересовати. Оваква врста манифестације свакако је један начин приближавања уметности што ширем кругу јавности.  

Свакако, хиљаде Нишлија су показале да најбољи провод суботом увече може да буде и у музејима!

Коментара: 0


#   Стеван Сремац   Историјски архив   Ноћ музеја   фотографије   Народна библиотека   Логор на Црвеном крсту     „Сенке старог Ниша“   Даворин Динић   Уметничка школа   Школа моде и лепоте
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима