Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бојана Николић и ''Српски гласови'' наступали у Шпанији

Bookmark and Share

06.06.2015. Јужна Србија Инфо

Бојана Николић и ''Српски гласови'' наступали су у Шпанији на 10-ом фестивалу "Trobades de Musica Mediterania" , у граду Торроелла де Монтргри, близу Барселоне.

Бојана Николић и ''Српски гласови'' наступали у Шпанији

Читав фестивал био је посвећен музици централног Балкана. Са Бојаном су наступали још Милан Вашалић, наш мултиинструменталиста и перкусиониста Александар Радуловић.

Првог дана фестивала Бојана је на отварању наступала са каталонским гудачким ансамблом. Другог и трећег дана је организовано етномузиколошко предавање о традиционалној музици Србије и централног Балкана. Након предавања одржане су едукативне радионице певања, играња и свирања. 60 полазника из Каталоније, Шпаније, Француске, Италије и Ибице учествовало је на радионицама . Бојана је држала курс полифоније Балкана, Александар ритмове Балкана, а Милан игре Балкана.

Наши извођачи представили су музику и традицију центраног Балкана, песму, игру и свирку из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. У суботу 2. маја одржали су концерт у пуној концертној дворани Еспаи Тер.

Са Бојаном су певале: Катарина Гојковић, Јована Зукановић и Варја Топаловић. На програму су извођене неке од најстаријих вокалних облика, песме''на глас'', ''ганге'', ''канталице'', песме ''на бас''. Вашалић је свирао дипле, тамбуру самицу, кавал, фрулу и три врсте гајди - банатске, јужноморавске и бугарске. Концерт је завршен заједничким колом и овацијама публике.

То је била велика промоција наше културе, традиционалних инструмената, певања и игара. Фестивал је медијски испраћен на највишем нивоу, те се наша музика чула у читавој Шпанији.


#   концерт   музика   традиција   Шпанија   Бојана Николић     Балкан   Александар Радуловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима