Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Крстовдан

rssBookmark and Share

Топлица река 27.09.2011. Аutor : Južna Srbija |

Српска православна црква слави Крстовдан, успомену на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина , обилазећи Свету земљу, у рушевинама Венериног храма пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос.

Данас је Крстовдан

Тај хришћански празник, који у православном календару слови и као Возвиждење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди.

Празник је установљен годину дана после Првог васељенског сабора у Никеји, одржаног 326. године, у време цара Константина, који је Миланским едиктом 313. године , признао хришћанство као званичну вероисповест.

Патријарх Макарије је,према предању, после открића царице Јелене, пред окупљеним народом уздигао Крст који је Христос носио до Голготе, па отуда и назив Возвиждење у богослужбеном календару СПЦ где је празник обележен црвеним словом као заветни празник.

Народ је како каже хришћанско предање одговорио патријарху молитвом, Господе помилуј, која се и до данас на исти начин пева на православним литургијама.

На овај празник истовремено се слави успомена на повратак Часног крста из Персије у Јерусалим.

Крст је чуван у сребрном сандуку у јерусалимској цркви Васкрсења до 614. године, када су Персијанци заузели Јерусалим.

-Када је цар Хозрој освојио Јерусалим и многи народ одвео у ропство, Крст би пребачен у Персију", одакле га је на Голготу, "ходећи босоног и у бедној одећи, изнео цар Ираклије, записано је у "Охридском прологу" владике Николаја Велимировића.

-Тада Часни крст би положен у храм Васкрсења, на радост и утеху целог хришћанског света, написао је епископ Николај.

 

Вашар у Куршумлији

 

Данас је у Куршумлији вашар , за ову прилику ЈКП "Топлица" задржаће прошлогодишње цене закупа простора намењеног постављању тезги, шатри и објеката за забаву, а поскупљење услуга неће погодити ни закупце тезги на зеленој пијаци.


#   поскупљење   празници   Топлица река   празник   часни крст
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима