Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дани домаћег филма у биоскопу Вилин Град

rssBookmark and Share

30.06.2014.

Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеној едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Дани домаћег филма у биоскопу Вилин Град

Дан домаћег филма одржаће се 02. јула у биоскопу «Вилин град» у Нишу са почетком у 18х, а филм који ће бити приказан је «Cinema Komunisto» Миле Тураљић.  Након пројекције, посетиоци ће моћи да учествују у дискусији којој ће присуствовати Ива Племиц Дивјак, продуценткиња филма, а дискусију ће водити Дејан Дабић, уредник филмског и видео програма Нишког културног центра. Филм траје 100 минута.

Филм «Cinema Komunisto» нас води на путовање кроз остатке Титове филмске индустрије, испитујући успон и пад југословенске филмске илузије. Кроз инсерте из десетина заборављених југословенских филмова, ексклузивне интервјуе и архивске снимке са снимања филмова и Титових приватних пројекција, склапа се слика Југославије – она званична, која се виђала на платну, и она скривена – иза кулиса.

Cinema Komunisto” истражује митове који су подупирали Југославију и начин на који су се фикција и стварност разишли све до коначног колапса; данас су од тога остале само сценографије које труле у заборављеном филмском студију и филмски инсерти о земљи која више не постоји.

Мила Турајлић је дипломирала на London School of Economics и стекла диплому из политике и међународних односа, као и на Одсеку за филмску и телевизијску продукцију, Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду. Политичка реалност пост-револуционарне Србије окренула ју је ка прављењу филмова у уверењу да ће уметност увек бити субверзивнија од политике. Током 2000. године Мила је сарађивала са двоструким добитником Оскара у категорији кратког документарног филма Тонијем Шварцом у Њујорку. После стажа код шефа документарних програма на BBC током 2004. године, радила је у Wilton Films у Лондону као асистент продуцента и истраживач за серије за Discovery Europe/Discovery Times и француски ARTE. Са циљем да се домаћој публици приближе квалитетни документарни филмови, она се 2005. године придружила оснивачима фестивала документарног филма “7 Величанствених”.

Дан домаћег филма је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије.

Дан домаћег филма одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који ће бити приказани нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране што бројније публике. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

 

Cinema Komunisto (trailer) from Mila Turajlic on Vimeo.


#   биоскоп   Вилин Град   Дејан Дабић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима