Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Друге вечери фестивала "Музички едикт", хорови из Албаније, Бугарске Њујорка и Крушевца

rssBookmark and Share

Ниш 22.06.2021. Јужна Србија Инфо

И друго фестивалско вече седмог Међународног фестивала духовне музике „Музички едикт“ одржано је у нишком Саборном храму. Публика је имала прилику да чује четири хора, и то из Бугарске, Албаније, САД (Њујорк) и Крушевца.

Фото: Вања Кесер - Музички едикт
Фото: Вања Кесер - Музички едикт

На почетку је наступио хор из Сфије, тачније женски вокални ансамбл „Нуша", под вођством диригента Нели Андрејеве. Оне су овога пута извеле неколико композиција бугарске духовне музике.

Ансамбл је иначе позант по интерпретацијама етно музике.

Византијска музика на албанском језику

Велико интересовање бројне публике у Саборној цркви је изазавао Византијски хор „Свети Јован Кукузел“  из главног града Тиране, који је певао византијску музику на албанском језику под диригентском палицом Теодора Пеција, иначе оснивач, директор и професор школе византијске музике  Овај вокално одличан мушки хор, редовно учествује на богослужењима у православној катедралној цркви Христовог васкрсења у Тирани.

Они такође наступају широм Албаније и света.

Распевани Американџи руског порекла

Трећу по реду је наступио „Николај II'', мушки хор из Њујорка. Ансамбл, пре свега, изводи руску духовну музику. 

Ансамбл је основан 2017. године. на стоту годишњицу догађаја из руске историје, 1917. године, руску револуцију, абдикацију и смрт Николаја II, последњег руског цара.

"Амерички Руси", на словенски, нама познат темпераментан начин, ширили су позитивну атмосферу у Фестивалском центру и изазавали бројне симпатије осталих извођача и домаћина.

Вокално зрео хор из Крушевца

На крају друге фестивалске вечери, наступио је Мешовити хор „Свети Кнез Лазар“ из Крушевца, који је снован је 1991. године по благослову тадашњег Епископа нишког Господина Иринеја Иза њих су успешни наступи, широм земље и света, као и бројна признања и награде.

На крају у порти бугарска етно музика

Након наступа свих извођача у Саборној цркви, вокални ансамбл „Нуша" је у порти Саборног храма, отпевао део свог уобичајеног репертоара  а то су бугарске народне песме, по којима су позанте широм света-

Треће феситвалско вече 

Црквени хор “Бранко” из Лесковца, Хор “Кинониа” из Турн Северина, Румунија, Камерни састав “Партекс” из Пољске и Хор “Сине Номине” из Кијева, Украјина наступиће вечерас, на трећиј фестивалској вечери у Саборном храму са почетком у 19,30 сати.

 


#   Ниш   Крушевац   музика   САД   Бугарска   Албанија   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Њујорк   Хор Бранко   Музички едикт
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима