Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Естетска симбиоза високог и популарног

rssBookmark and Share

15.03.2017. Јужна Србија Инфо

Популарна култура периода глобализације избрисала је строгу демаркациону линију између високе културе и облика популарног уметничког израза и тиме обележила актуелни цивилизацијски тренд. Уласком популарне уметности у „забран“ високе уметности наговештена је посмодерна епоха и увођење уметности у свакодневни живот.

Естетска симбиоза високог и популарног

Аутор постулира тезу да популарна култура није униформни феномен већ поље које представља рефлексију света на коме се укрштају најразличитија значења. Осим осврта на историјске и друштвене услове настанка и развоја популарне културе, посебна пажња биће посвећена естетици и комуникацији популарне уметности и њеним разноврсним значењима.

Жели се показати да тенденција савремене уметности иде ка популаризацији естетског израза, као и то да популарне форме могу да имају врло озбиљне и ангажоване приступе. Поред филма, „лаке“ књижевности, поп и рок музике, графита и стрипа, аутор сматра да атрибуте популарног у ширем смислу заслужују и уметничке врсте из естетског корпуса поп-арта, хепенинга или перформанса. 

Никола Божиловић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу – Департман за социологију, на предметима Социологија културе и Социокултурна антропологија. На мастер студијама предаје предмете Култура и друштво и Поп и рок култура, а на докторским Социологију културе.
Божиловић држи наставу и на два изборна предмета: Социологија филмске комуникације и Кич култура.

Члан је Српског социолошког друштва.

Од 2005. до 2010. био је главни и одговорни уредник часописа FactaUniversitatis (серија Philosophy, Sociology, Psihology and History)

Члан уредништва научног часописа European Journal of Social Behaviour (EJSB), Panteion University, Athens, Greece. Аутор више десетина радова у реномираним часописима у земљи и иностранству. 

Божиловић је публиковао књиге (уџбеник, монографије, студије) под насловима:

Социологија и култура (1985), Филмска комуникација (1996), Социологија културе: пролегомена (1998), Одисеја филма (2000), Кич: студија о човеку и псеудокултури (2002), Рок култура (2004),

Кич култура (2006), Култура и идентитети на Балкану (2007), Уметност, креација, комуникација (2008), Изван главнога тока: социологија музичких поткултура (2009), Сва лица културе (2010), Културно клатно (2014), Огледи о популарном (2016).

Његова студија о кичу преведена је на словачки језик под насловом Gýčová kultúra (2014) и објављена у Братислави, у издању Malé centrum-a.


#   Нишки културни центар   уметност   Никола Божиловић   социологија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима