Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гостујући филм "То је Тома" затвара 57. Филмске сусрете

rssBookmark and Share

Ниш 25.08.2022. Јужна Србија Инфо

У петак 26. августа, као последњи од три гостујућа филма, биће приказан дугометражни документарни филм То је Тома у продукцији Цитy Групе из Ниша. Филм је посвећен сећању на легендарног певача народне музике, Тому Здравковића, а о њему говоре чланови породице, колеге и пријатељи.

Гостујући филм "То је Тома" затвара 57. Филмске сусрете

Владимир Ристић каже да је одлуку да буде редитељ филма о Томи Здравковићу донео „брзоплето и лакомислено”, а процес настајања филма није био нимало лак.

Недељама сам читао Томине интервјуе и преслушавао његове песме, да би након неког времена мој отац упао у стан и питао ‘да л’ ми је добро’.

„Синко, четврти дан од јутра до мрака слушаш Тому Здравковића, реко’ да видим шта је с тобом”, тако редитељ описује „упознавање” са Томом.

Објашњава да су Томине песме последица његовог карактера, сензибилитета и начина живота.

„Човека, са свим људским слабостима, стрепњама и несналажењима у животу, као и стварности у којој је живео. Оне су исповедаоница психичких турбуленција, паничних стања, лутања, трагања за срећом и самим собом. И на тој основи је овај филм конципиран и снимљен. Свака реч која је изговорена у филму цитат је из неког интервјуа Томе Здравковића”, истиче Ристић.

По његовим речима продукцију је обележила и сјајна сарадња и подршка продуцента Оливера Пауновића, Николе Канкараша, Милоша Паовића и Бобана Рајковића.

„Мислим да смо урадили добар и значајан посао и верујем да ће публика то препознати”, закључује Ристић.

Да је филм То је Тома добро урађен „посао” и да ће се допасти публици, мисли и продуцент Оливер Пауновић. По његовим речима најтеже је било доћи до супруге покојног певача.

„Јер Гоца живи у Америци и нисмо имали ни један контакт, али смо и то успели. Њано аутентично сведочанство било је веома потребно за филм. А највише ми је жао што нисмо стигли да снимимо Томиног најстаријег брата Ивана, иако смо имали заказано снимање. Нажалост, Иван је умро баш на исти дан кад и Тома, 2021. године”, наглашава продуцент филма Оливер Пауновић.

То је Тома премијерно је приказан у Алексинцу 20. новембра прошле године, на дан Томиног рођења, а поводом 30 година од смрти. У Београду је премијерно приказан на фестивалу музичког филма ДокНРитам, док ће га у петак на 57. Филмским сусретима нишка публика видети први пут.


#   Ниш   Оливер Пауновић   Филмски сусрети   Тома Здравковић   City Marketing Centar   Сити фест   документарни филм   City Production   То ке тома филм   Сити група
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима