Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хајка у Нишком симфонијском оркестру

rssBookmark and Share

20.11.2010. Извор: Политика

Док странке на власти воде рачуна о томе ко ће бити биран на директорске и функције у органима управљања у јавним предузећима и установама, у Нишу је за председника Управног одбора Симфонијског оркестра изабрана нестраначка личност. Игор Алексић. професор виолине на Факултету уметности, признати уметник и на европским просторима, изабран је на ову функцију после смене дела претходног сазива Управног одбора.

Хајка у Нишком симфонијском оркестру

Чинило се, будући да криза у Симфонијском оркестру доста дуго траје, да је избор Алексића добро решење и да ће се брзо превазићи проблеми, а да су се политичке организације издигле изнад страначких апетита и коалиционих споразума.

Нажалост, још се на одлуци о избору Игора Алексића није ни мастило осушило, а она је већ оспорена. И то у руководству Симфонијског оркестра. Седницу на којој је Алексић изабран за председника УО директорица установе Татјана Величковић-Минчић је прогласила нелегитимном.

Криза у Симфонијском оркестру траје од почетка године када Управни одбор није усвојио извештај о финансијском пословању. Уз констатацију да УО није консултован приликом трошења новца, изнете су примедбе на рад руководства установе. Поред осталог да је забележен финансијски фијаско у приходима од продаје карата – на манифестацијама оркестра био је исти број посетилаца, а приходи су били дупло мањи. Замерено је руководству и да је без одлуке Управног одбора исплаћиван хонорар извођачима на Нишким музичким свечаностима, а постављено је и питање поступка набавке концертног клавира за који је плаћено 3.000 евра више... Замерка УО била је и због нерасписивања конкурса за директора установе, иако је Татјани Величковић-Минчић истекао мандат.

Остало је забележено да је Симфонијски оркестар једна од ретких установа чији финансијски извештај за 2009. годину није усвојен!?! Због тога су смењене Бранислава Петровић-Марковић, председница, и Ана Михајловић, члан УО. Уместо њих, Скупштина града је за нове чланове именовала нестраначку личност Игора Алексића и Јасмину Мурге из Г17 плус. Из ове странке је и директорица Минчић. Преостала три члана Управног одбора су Милан Станковић, члан ДС-а, као и Снежана Јовановић, која је заменик председника Управног одбора, и Ирена Вељковић – обе из редова запослених у Симфонијском оркестру.

Иако Игор Алексић има безрезервну подршку струке – факултета и свих других образовних и музичких установа у граду и што је веома битно – чланова самог Симфонијског оркестра, некоме не одговара његов избор. Директорица Минчић прогласила је нелегитимном седницу УО на којој је он изабран за председника и одмах отворила и питање да ли на то има право и које су јој ингеренције.





#   Симфонијски оркестар     Скупштина града   Управни одбор   Ана Јовановић   Милан Станковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима