Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хор "Бранко" у посети Софији и Митрополији софијској

rssBookmark and Share

Ниш 24.05.2018. Јужна Србија Инфо

Нишка црквена певачка дружина ''Бранко'' је по други пут у свом дугом трајању од више од 130 година, у недељу 20. маја посетила Софију и Митрополију софијску и одржала посећен концерт у најужем центру овог града, у храму Свете Недеље.

Хор "Бранко" у посети Софији и Митрополији софијској

Пре тачно 114 година, средином маја месеца 1904. године, хор ''Бранко'' је под вођством диригента Милутина Татића и председника хора и истовремено ондашњег председника нишке општине, чувеног Тодора Миловановића посетио Бугарску и њен главни град Софију као гост бугарског удружења ''Славјанска беседа'' и студентске омладине.

Тада је хор ''Бранко'' својим певањем саслуживао на литургији у ондашњој софијској Саборној цркви, након чега су приредили врло успешан концерт.

И данас, након 114 година, хор ''Бранко'', са другом поставом и под другим  вођством, саслуживао је својим хорским певањем на Светој архијерејској литургији у храму Свете недеље у Софији (храм Светог Краља) којом је началствовао епископ Поликарп.  

Након литургије, хор ''Бранко'' одржао је и врло успешан и од присутног народа топло примљен концерт, након чега су се сви чланови хора ''Бранко''  поклонили и целивали мошти Светог Краља Милутина (Стефан Урош II Милутин 1282-1321) које се чувају под сводовима овог храма и подједнако поштују од стране и бугарског и српског народа.

Речи хвале хор ''Бранко'' добио је и од мноштва бугарског верног народа у самом храму, са многобројним позивима да хор поново гостује у Софији.

На повратку за Ниш, хор ''Бранко'' је посетио манастир Успења Пресвете Богородице у Сукову крај Пирота. 

 

 


#   Ниш   манастир   Софија (Бугарска)   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Хор Бранко   Митрополија софијска
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима