Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Избор за најбољег хармоникаша у Сокобањи

rssBookmark and Share

Сокобања 16.08.2016. РТС

Избор за најбољег хармоникаша Србије на фестивалу Прва хармоника, одржан је прошлог викенда 54. пут у Сокобањи. Готово да нема имена неког од познатих хармоникаша који нису освојили титулу најбољих на овом инструменту у Сокобањи.

Фото: .otks.org.rs
Фото: .otks.org.rs

Давне 1962. године, на летњој позорници Врело у Сокобањи, такмичило се неколико десетина хармоникаша. Тада је био избор за најбољег виртуоза на хармоници у некадашњој Југославији, па је било такмичара из Црне Горе, Хрватске, Македоније.

"Сокобања јесте препознатљива по овом фестивалу, он траје више од пола века, то је један од најстаријих фестивала у Србији", каже Љубинко Миленковић, директор Организације за туризам и културу Сокобања.

Душан Стојанвић из Сокобање, кроз објектив фотоапарата бележи тренутке са Прве хармонике више од 30 година. У архиви има око 8.000 фотографија са овог фестивала.

Пре него што сам почео да фотографишем, продавао сам улазнице за хармонику, продавао сам семенке, клакере, пиво на фестивал. Некада је то била манифестација која је покривала целу Југославију, цео свет. Сада покрива само Србију и жао ми је због тога", каже Душан Стојановић, фотограф.

Некада Бранимир Ђокић, Миша Мијатовић, Славко Стефановић, Часлав Љубеновић. Ове године од 30 финалиста, најбољи Милан Милићевић из Винче.

"Конкуренција је била добра ове године, момци су сви добро свирали. Прошле године сам такође био и победио у категорији јуниора, па сам успео да вежем две године за редом", каже Милан Милићевић, победник Прве хармонике 2016. године.

"Ове године је фестивал доживео ипак благу ренесансу - у томе да смо постигли циљеве које смо задали, да хармоникаши, наше млађе колеге свирају на прави начин нашу традиционалну музику, да покушамо да вратимо стари сјај и славу хармоници", каже Горан Јекнић, председник жирија.

У Сокобањи планирају да фестивал после много година врате Врелу, да реконструишу летњу позорницу која је деценијама дочекивала најбоље хармоникаше.

"Ми ћемо покушати да тражимо финансијска средства од министарства и других институција како би помогли да би летња позорница вратила свој сјај који је на почетку имала", каже Исидор Крстић, председник општине Сокобања.

За више од пола века, више од 7.000 такмичара покушало је да буде Прва хармоника. Педесетчетири титуле понете су из Сокобање широм некадашње Југославије.


#   Сокобања   такмичење   председник општине   култура   Љубинко Миленковић   Душан Стојановић   летња позорница     Исидор Крстић   Прва хармоника
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима