Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложбе Нере Матијевић у галерији Арт 55 у Нишу

rssBookmark and Share

04.11.2015.

Изложба под називом “Портрети”, младе суботичке уметнице Нере Матијевић, ће бити отворена у петак, 6.11.2015. у 19.00, трајаће до 16.11.2015, а отвориће је историчарка уметности Радмила Костић.

Изложбе Нере Матијевић у галерији Арт 55 у Нишу

Стваралачка авантура младе сликарке Нере Матијевић започета је пре неколико година од када се константно, све до актуелног тренутка бави цртежом. У сликарском и цртачком концепту ове ауторке на први поглед видимо да се ради о једној аутентичној и сасвим персоналној уметничкој мисли.

Тематски, радови које ауторка представља сведоци су истраживања на пољу разноликих феномена, личног, психолошког, свакодневног и њиховим релацијама и појавности у савременом контексту.

Настали радови су пре свега отисци унутрашњег стања свести где сваки појединачни приказ представља траг-сведочанство ствараочеве изоштрености опажања и ослушкивања света и појава које га окружују. У њеним иконографским решењима представљени су људи - портрети, фигуре заумног изгледа нацртане начином декомпозиције видљивог и слућеног, стварног и фантазмагоричног изгледа, стања и значења. Те и такве фигуре поседују богат, вишесмислен, снажан и узбудљив метафорички потенцијал.

У новој серији цртежа Нере Матијевић, поред снажног и богатог пуњења материје префињеним колоритом сусрећемо се са његовим редуковањем и одсуством. Односима тамних линија, мрља, површина и белине хартије подцртава се трагични карактер нацртаних представа.

Сасвим дискретно, уметница повремено у неким радовима додаје назнаке боје и сведеног колоризма којим се подстиче унутарња атмосфера нацртаних представа. У пластичком смислу овде се ради о класичном цртежу у којем линија, мрља, нанос имају примарну улогу. Они су суверени у описивању портрета/фигуре, веродостојни у документарисању виђеног и доживљеног, али су, истовремено и неприкосновени у изражавању уметничког сензибилитета. Нера Матијевић својим цртежима испољава снажан, али никако бучан експресивитет.

Све те људе Нера црта саучеснички, они су део њене и наших биографија. Зато у свом том богатству цртачке материје има пуно истинског, има много од оног усуда којим су обједињене све наше судбине.

Људи са Нериних цртежа поседују једно искуство цртежа. Цртачка материја је њихово истинско егзистенцијално обележје. Њом протиче и остварује се животност што нас приближава овој уметности, што нас приближава овој уметници која је имала снаге да кроз себе пропусти све те представе света и времена у коме живимо те да нам их предочи као цртачку и духовну сублимацију, као креацију, као својеврсни знак људскости која нам је итекако потребна.

из критике Драгана Хајровића

 

Биографија

Нера Матијевић је рођена 1990. године у Суботици. Основне академске студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду - студијска група сликарство 2014. године. Тренутно је на мастер академским студијама на Академији уметности у Новом Саду - студијска група цртање.

Добитник је Годишње награде Департмана ликовних уметности за најуспешнији уметнички рад из уметничке дисциплине Цртање у школској 2013/2014. години, као и Награде Универзитета у Новом Саду за постигнут успех (преко 9, 50) у току студија 2011, 2012, 2013 и 2014. години.

Добитник је многобројних стипендија - Стипендија Фонда за младе таленте – Доситеја; Стипендија за младе таленте Фондације “Пут ка знању”; Стипендија за студенте са територије града Суботице; Уметничка стипендија “ТОП 5” Фондације за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш“; Стипендија Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.

До сада је реализовала пет самосталних изложби и учествовала на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Ради као сарадник у настави на Академији уметности у Новом Саду на катедри за цртање.


#   изложба   галерија   Арт 55   Нера Матијевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима