Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Концерт и виртуелна изложба - Вече великана српске уметности

rssBookmark and Share

Ниш 16.06.2015.

У уторак 16. јуна 2015. године у Концертно-изложбеном простору ФУ, Књажевачка 2а са почетком у 20 часова одржаће се концерт и виртуелна изожба под називом "Вече великана српске уметности".

Концерт и виртуелна изложба - Вече великана српске уметности

На концерту се могу чути композиције Исидора Бајића и Корнелија Станковића у извођењу професора и студената Факултета уметности у Нишу. Поред концерта приређена је и виртуелна изложба „Читајте о Надежди Петровић“ чију припрему, презентацију и излагање потписују Оливера Настић и Катарина Крстић из Музеја савремене уметности из Београда. Улаз је слободан.

Програм концерта можете погледати на сајту Концертне сезоне ФУ

Концерт и виртуелна изложба се реализују у оквиру пројекта "Годишњице српских великана уметности" у организацији Факултета уметности у Нишу, Центра за научноистраживачки рад САНУ Универзитета у Нишу, Галерије Универзитета у Нишу, Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу. Сарадници на пројекту су Музеј савремене уметности из Београда, Галерија „Надежда Петровић“, Чачак, Музеј Града Новог Сада, Галерија савремене уметности у Нишу, Народни музеј Ниш – Галерија Синагога.

О виртуелној изложби „Читајте о Надежди Петровић“

У априлу месецу навршило се сто година од смрти Надежде Петровић, једне од клјучних личности у уметности 20. века у Србији. Тим поводом Оделјење за уметничку документацију покренуло је пројекат Читајте о Надежди Петровић.

Уводни део излагања биће посвећен животу и деловању ове истакнуте уметнице, великом борцу за уметност и слободу, покретачу Прве уметничке колоније у Сићеву и Уметничког удружења Лада као и организаторки Прве југословенске уметничке изложбе у Београду. Кроз представлјање садржаја читаонице биће показана хронологија Надеждиног живота, поједине критике које су писане о њеном раду као и текстови које је писала сама Надежда Петровић. Биће показан значај ове жене-уметнице на културном и друштвеном полју у Србији почетком 20 века. Осврнућемо се на значајне изложбе које су биле пректртница у уметничком животу Србије, Надеждине везе са значајним уметницима из региона, њена путовања по европским центрима као и утицаје које је примала из иностранства и са осталом групом тада малдих уметника пренослила у српско сликарство у првим деценијама 20. века.
Музеј савремене уметности у својој Збирци сликарства од 1900-1945  чува 32 дела ове истакнуте уметнице .

Катарина Крстић
 
У другом делу излагања биће представљен пројекат "Читајте о Надежди Петровић".

Одељење за уметничку документацију Музеја савремене уметности, читаоницом "Читајте о Надежди Петровић, наставлја рад на пројекту “Читајте о...“ који је започет 2009. године. Овај пројекат је настао из потребе да се фонд библиотеке учини што приступачнијим истраживачима, студентима, ђацима и лјубителјима уметности.

Пројекат подразумева прикуплјање свог штампаног материјала о Надежди Петровић, који би се у дигитализованој форми ставлјао у читаоницу. Читаоница је поделјена и организована у неколико сегмената: књиге, стручна периодика, изложбени каталози, хемеротека (прес клипинг) и фотодокументација, зависно од материјала.

Пројекат о Надежди Петровић је започета прошле године и постојала је идеја да се при изради ове читаонице оствари сарадња са другим институцијама које у својим фондовима поседују текстове о Надежди Петровић, а које библиотека Музеја нема. На тај начин на једном месту би се нашли различити дигитализовани садржаји о Надежди Петровић, који би били систематизовани на једном месту и били од велике важности за далја проучавања живота и дела Надежде Петровић.

Оливера Настић


 


#   Ниш   Факултет уметности   концерт   Надежда Петровић   Народни музеј Ниш   Галерија Синагога   Никола Тесла   истраживачки рад   Галерија савремене уметности
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима