Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Концерт поводом 100 година смрти Мокрањца

rssBookmark and Share

08.04.2014. Факултет уметности

У уторак 08. априла 2014. одржаће се концерт поводом обележавања 100 година од смрти Стевана Стојановића Мокрањца.

Концерт поводом 100 година смрти Мокрањца

Наступиће солисти и Хор Факултета уметности са диригентом Иваном Мировић као и трио Анима. Преко 70 извођача на сцени представиће део богатог опуса овог славног српског композитора.  

Овим концертом Факултет уметности у Нишу започиње низ манифестација поводом обележавања овог јубилеја.

 

др Соња Цветковић о Мокрањцу

Значајни јубилеји у свету уметности пружају прилику за реинтерпретирања, актуелизовања и подсећања на одређене сегменте прошлости. Када је реч о Стевану Стојановићу Мокрањцу (1856-1914) и обележавању 100-годишњице његове смрти, тај чин може се само делимично означити као подсећање, јер стваралаштво и личност овог композитора, класика српске музике, у бројним аспектима и појавним облицима веома су присутни, витални и актуелни у савременом музичком окружењу. Повезаност Мокрањчевог живота и музике са нашим временом је вишеструка. Првенствено захваљујући његовим делима која и данас, више од сто година од њиховог настанка, имају статус кључних опуса у националној историји музике, односно темеља на којем ће у великој мери почивати каснији развој срспке уметничке музике. Захваљујући оригиналаном и комплексном приступу музичкој традицији, Мокрањац је успео да превазиђе искључиво комуникацијску функцију хорских жанрова његових претходника и своја дела, првенствено Руковети, Литургију и Опело уздигне на ниво високих креативних остварења.

Стеван Мокрањац је и бројним другим аспектима свог рада задужио нашу музику: као диригент Београдског певачког друштва које је захваљујући њему постало елитна национална институција, оснивањем прве музичко-образовне установе у Србији – Српске музичке школе (1889), првог Гудачког квартета, педагошком делатношћу у Првој београдској гимназији и Београдској богословији, мелографским и етномузиколошким радом у областима народне и духовне музике.

Мокрањчево присутво у музичком животу Ниша такође је дуготрајно и континуирано. Ако говоримо о физичком присуству, треба поменути гостовања и наступе Мокрањца са Црквеним певачком друштвом „Корнелије“ 1892. године, Београдским певачким друштвом 1894. и хором Београдске богословије 1911. године. Стеван Мокрањац био је почасни члан Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“ која је, слично осталим нишким хоровима главне линије своје репертоарске оријентације засновала управо на његовом световном и духовном хорском стваралаштву. Југословенске/Интернационалне хорске свечаности и други фестивали хорске музике у Нишу и земљи, од свог оснивања до данас протичу управо у знаку креативне снаге овог композитора.

Програм вечерашњег концерта конципиран је као избор репрезентативних дела хорске духовне (Тебе Бога хвалим, Тебе појем, Достојно јест) и световне музике (Четврта, Пета и Десета руковет, Приморски напјеви, Српске народне песме, Болно чедо), вокалне лирике (Лем Едим) и клавирске музике (Дунавке).

 

Детаљан програм можете погледати на -http://www.artf.ni.ac.rs/koncertnasezona/index.php/vece-mokranjca/

Концерт ће се одржати у Концертно - изложбеном простору ФУ (Књажевачка 2а) са почетком у 20 сати.

Улаз на концерт уз бесплатан примерак улазнице.

ПРОМОТИВНЕ БЕСПЛАТНЕ УЛАЗНИЦЕ се могу набавити на следећим локацијама:

- Музичка продавница HAPPY HOUSE, Калча 1. спрат
- Књижара ИНДИГО, Обреновићева 39
- Кафе бар ГНЕЗДО, Милорада Вељковића Шпаје 11
- Кафе ТРАМВАЈ, Обреновићева 20
- ТРУБА кафе, Светозара Марковића 8

 


#   Факултет уметности   концерт   Стеван Стојановић Мокрањац   Соња Цветковић   Интернационалне хорске свечаности
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима