Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарство културе даје лову за "Nišvil"

rssBookmark and Share

23.07.2013. Autor: M.Mitić

Министар културе и информисања Братислав Петковић раговарао је са градоначелником Ниша Зораном Перишићем и директором "Нишвил" фестивала Иваном Благојевићем и том приликом потврдио жељу министарства да помогне одржавање ове значајне културне манифестације, саопштило је данас министарство.

Министарство културе даје лову за

Залагање града Ниша да подржи програме који ће обогатити културну понуду овог дела Србије је за сваку похвалу, те ће наредних дана министарство донети одлуку о износу средстава која ће, преко локалне самоуправе, бити усмерена "Нишвилу", наведено је у саопштењу.

Састанак је одржан на иницијативу градоначелника Ниша, који је из буџета града ове године за "Нишвил" издвојио 17 милиона динара.

На Конкурсу за савремено стваралаштво ове године из републичког буџета нису издвојена средства за "Нишвил" што је изазвало бурне реакције јавности.

Представници Комисије за музичко стваралаштво, која је одлучилава о прерасподели буџетских средстава, облазложили су своју одлуку аргументом да су првенствено гледали да помогну некомерцијалне фестивале и да су организатори нишког џез фестивала тражили велики новац без адекватне документације.

Члан Комисије за музичко стваралаштво Александар Стаматовић је раније навео да је укупан буџет "Нишвила" 55 милиона динара, а од Министарства културе су тражили 10 милиона динара, што је према његовим речима огромна сума ако се има у виду да је комисија располагала са укупно 35 милиона динара.

Шеф Кабинета министра културе и информисања Мирослав Јанковић је на конференцији за новинаре у јуну приговорио организаторима фестивала што са њихове стране није било комуникације "од тренутка када се ''Нишвил'' фестивал прошле године обратио са својим минусом од преко шест милиона динара, да министарство покрије, до подношења захтева за овогодишњи конкурс".

"Ми немамо никакав увид у њихове програме, шта желе, које су њихове намере, која је њихова програмска концепција. Ако желе помоћ, фестивал ће морати да се обрати министарству са документацијом и образложењем", казао је тада Јанковић.


#   министарство   Александар Стаматовић   џез фестивал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима