Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Уручени уговори за културу и мобилност уметника

rssBookmark and Share

Ниш 30.06.2022. Јована Миладиновић, Нишке вести

У Градској кући данас су свечано уручени уговори за одобрене пројекте у 2022. години у култури и за мобилност уметника. На објављени конкурс пристигло је 53 пројеката, а одобрен је 31 пројекат. Ове године Град је за те намене определио пет милиона динара

Фото: Нишке вести
Фото: Нишке вести

„Драго ми је заиста што имате визију и посебну мисију. Ми ћемо као Град да подржавамо све оно што замислите и све оно што комисија процени да заслужује подршку града. Верујем да ћемо наредних година имати још више идеја које ћемо подржати“, казала је градоначелница Драгана Сотировски.

Градска већница задужена за културу и туризам, Адриана Анастасов истакла је да је прошле године одобрено 29 пројеката, што је за два мање него ове.

„Захвалила бих и члановима комисије, заједно смо се трудили да сагледамо широк спектар из области културе. Имали смо и неколико приоритета, као што смо већ навели у конкурсу, а то јесте подстицање културних програма из области музике, очување културно – историјског наслеђа Ниша, неговање културе сећања града Ниша и подстицај развоја креативних индустрије и савременог стваралаштва. Надам се да ће конкурс за културу и на даље бити подједнако интересантан свим Удружењима која се баве и негују културни садржај, као и да ће бити извојени још већи број средстава“, казала је Адриана.

Маја Савић, испред Удружења за неговање традиције „Вишња“ казала је ово Удружење већ пет година организује културно уметичку манифестацију „Чувари наслеђа“која има за циљ да младе упозна са старим занатима. Маја каже да на тај начин желе да искажу вредност нашег културног наслеђа, што подразумева употребу руку,  технику веза,  плетење, ткање.

„Балканрок фест“ је традиционални фестивал где се такмиче млади ауторски бендови.  Добили смо 150. 000, а суштина је као и претходних 11 година, да се управо ти бендови пријаве, а ми направимо селекцију. Они свирају по три ауторске песме, а победник добија награду снимање песму у музичком студију“, казао је Дејан Динић, Удружење грађана „Балканрок“.


#   Ниш   Драгана Сотировски   култура   пројектно финансирање   Адриана Анастасов
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима