Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишко археолошко благо у Народном музеју у Београду

rssBookmark and Share

24.12.2014. Тома Тодоровић, Политика

Велику изложбу о античким, ранохришћанским некрополама Београђани ће моћи да виде до краја јануара

Нишко археолошко благо у Народном музеју  у Београду

У Народном музеју у Београду отворена је велика изложба под називом “Касноантичка некропола у Јагодин мали", коју организује Народни музеј Ниш. Нишлије су ове јесени већ имале прилику да виде изложбу поводом 80 година од открића овог археолошког налазишта.

Директор нишког музеја Славиша Поповић за “Политику" каже о изложби:

Због великог интересовања, а још више због значаја овог налазишта и експоната до којих је велики број археолога и истраживача дошао последњих година, одлучили смо да омогућимо становницима главног града и гостима Београда да се упознају са јединственим античким локалитетом на југоистоку наше земље. Некропола у нишкој Јагодин мали откривена је још 1886.године, само осам година после ослобођења Ниша од Турака, а прва истраживања започела су системски почетком тридесетих година 20.века.

Овај локалитет спада међу неколико најистраживанијих у Европи, а сама некропола по значају пореди се са сличним у великим античким градским центрима какви су Софија у Бугарској, Солун у Грчкој и Солин код Сплита.

У Народном музеју у Нишу, открива Поповић, поседују непроцењиво богатство из ранохришћанског периода:

У Јагодин мали до сада је истражено преко 300 гробова и 65 гробница из периода од 4. до 6.века нове ере. Само у последњим истраживањима током 2012.године, приликом изградње нових погона у кругу некадашњег “Нитекса", који је купила компанија из Италије “Бенетон", откривено је 75 нових гробних целина, међу којима посебан значај имају 13 гробница и две изузетне крипте са маузолејима. Све то моћи ће да виде посетиоци изложбе у Народном музеју у Београду до краја јануара 2015.године – каже директор нишког музеја.

На изложби у Београду су 193 експоната – златан, сребрни и бронзани накит, предмети од стакла, керамике и бронзе, као и четири макете најзначајнијих гробница са овог археолошког локалитета. Квалитет изложеног накита потврђује да је на просторима данашњег Ниша, односно античког Наиса, постојала и радила царска радионица за израду предмета од племенитих метала. Из ове радионице поред свега осталог потичу и чувени Лицинијеви сребрни тањири, израђени поводом обележавања десетогодишњице његове владавине, који се данас налазе у многим музејима у метрополама широм света.

На изложби нишке археолошке баштине у Београду је, такође, и дечији оловни саркофаг са крстом на поклопцу. Занимљив је јер је јединствен и досада нигде у свету нешто слично није пронађено


#   археологија   Нитекс   Бенетон   благо   Народни музеј Ниш     Славиша Поповић   Ива Поповић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима