Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Звуци Микиса Теодоракиса у Светосавском дому: Хор из Ставроса наступио у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 26.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Мешовити хор из Ставроса, регија Волви, у Грчкој, је са својим синоћним наступом у Светосавском дому у Нишу оставио неизбрисив утисак на публику. Овај ансамбл, који представља богатство грчке музичке традиције, показао је несвакидашње музичко искуство које је обухватило различите жанрове и стилове, али са класично грчком традиционалном музичком основом.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Хор је презентовао традиционалну грчку музику, народне песме и савремене композиције. Изведбе њихових песама уз клавирску пратњу, носећи јединствену интерпретацију и емотивност, привукле су пажњу и срца публике. Уметничка вештина и стручност хориста, у складу са убедљивом презентацијом, додатно су обогатили наступ.

Посебно истакнуте су изведбе композиција Микиса Теодоракиса, које су посебно одушевиле посетиоце. Њихова способност да пренесу емотивност и дубину Теодоракисових дела кроз своје вокалне хармоније оставила је јак утицај на аудиторију. Иначе Микис Теодоракис је веома омиљен у Србији, због његовог јавног противљења против НАТО агресије на Југославију. Теодракис је током НАТО бомбардовања одржао спектакуларан концерт у Атини као подршку српском народу.

Неизоставни део наступа били су и моменати пратње бузукија, који су додатно оживели атмосферу и пружили аутентично грчко музичко искуство. И ово музичко партнерство између хора и инструмената дубоко је додато у погледима и ушима публике.

Реакција публике на наступ била је одушевљавајућа. Чланови хора били су награђени бурним и дуготрајним аплаузом, што сведочи о томе колико су њихов таленат и представљање били цењени од стране присутних.

Укратко, наступ мешовитог хора из Ставроса у Нишу престављао је не само уметничко догађање, већ и слику богатства и разноврсности грчке музичке културе. Њихова магија на позорници оставила је трајан утисак на све присутне, остављајући их са сећањима која ће дуго трајати.

Организатор догађаја је Градска општина Црвени Крст.

Председник општине домаћина, професор др Мирослав Милутиновић, и градоначелник Ставроса, Дијамантис Ламас, изразили су намеру да прошире сарадњу између њихових општина на спортски, образовни и привредни план. То отвара нове могућности за размену знања и инвестиције, што би допринело развоју обе заједнице. Овакви напори за јачање веза међу заједницама позитивно утичу на обе стране и отварају пут за будуће пројекте и инцијативе.

Концерту су присуствовале заменица градоначелнице Душица Давидовић и помоћница градоначелнице за међународну сарадњу Јована Митић.

Пријатељ концерта Нишка црквена певачка дружина (НЦПД) "Бранко".


#   Ниш   Мирослав Милутиновић   Душица Давидовић   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Светосавски дом   Ставрос (Грчка)   Мешовити хор ставрос
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима