Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишвил доводи кинеске туристе и музичаре

rssBookmark and Share

26.10.2015.

Иван Благојевић из Гуанџоа, последње станице на далекоисточној турнеји, поручује да се нада да ће двонедељно представљање Нишвила привући кинеске туристе у Србију.

Liu Ying директорка Xinghai Concert Hall и Иван Благојевић, Нишвил
Liu Ying директорка Xinghai Concert Hall и Иван Благојевић, Нишвил

На последњој станици двонедељног боравка у Кини, а на позив Кинеске џез Асоцијације, директор Нишвила Иван Благојевић је са директорима осталих европских џез фестивала посетио град Гуанџоу где је разговарао и са Liu Ying директорком Xinghai Concert Hall, највеће концертне сале у овом граду и потпредседницом Guangzhou Xinghai Arts Group, као и са професорима музичког конзерваторијума у овом граду.

Иван Благојевић каже да се нада да ће двонедељно представљање Нишвила привући кинеске туристе у Србију.

- Основаност овакве жеље, закључује директор Нишвилла, потврдио ми је и наш домаћин, извршни потпредседник и генерални секретар Кинеске џез Асоцијације Adam Yong Huang, који ми је у двосатном разговору између осталог рекао да све већи број кинеских туриста током лета долази у Европу са циљем да посете управо музичке фестивале. С обзиром на то да се, у конкуренцији осталих џез фестивала из централне и источне Европе чији су представници такође посетили Кину, нашим домаћинима можда и највише допао концепт Нишвила, господин Хуанг, иначе један од најбољих кинеских басиста, ми је обећао да ће се и лично ангажовати на још већој промоцији Нишвила али и осталих културних потенцијала Србије у Кини.

Xinghai Concert Hall

Иван Благојевић објашњава да конзерваторијум у Гуанџоу, као и концертна сала, носе име по познатом кинеском композитору XianXinghai-у који је рођен у овом граду.

- На Xinghai конзерваторијуму, каже Благојевић школује се преко 2. 000 студената музике, а у сарадњи са вероватно најпознатијом џез академијом на свету, на џез одсеку који се се зове „Berklee on the road“, своје џез образовање стиче око 100 кинеских студената. Осим разговора о учешћу кинеских џез састава на предстојећим издањима Нишвилла, укључујући и студенте и професоре конзерваторуијума који би осим наступа, требало да се укључе и као предвачи на Nišville workshopu - договорено је да, по принципу реципроцитета, наредних година посредством Нишвила неколико српских џез група наступи у Кини.

Xinghai Concert Hall

Током боравка у Гунаџоу, директор Нишвила је са присуствовао и концертима великих имена џеза (Dee Dee Bridgwatter, Victor Wooten Trio...) одржаним у Xinghai Concert Hall, конгресном комплексу који осим велике сале са 1.500 места има још неколико мањих простора.


#   Нишвил   образовање   Иван Благојевић   џез   Кина   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима