Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишвил позива српске бендове да се наступе у Кини

rssBookmark and Share

Ниш 04.11.2015.

Директор Нишвил џез фестивала Иван Благојевић рекао је, на конференцији за штампу, да ће први кораци конкретне реализације сарадње - размене музичара између Кине и Србије започети већ за неколико месеци, односно, почетком наредне године.

Нишвил позива српске бендове да се наступе у Кини

 - Од стране домаћина, Министарства културе Кине и Кинеске џез асоцијације, које су угостиле делегацију дведесетак директора џез фестивал источне и централне Европе, током посете најзначајнијим кинеским центрима (Пекинг, Шангај и Гуанџоу) представљена су нам најзначајнија имена кинеске џез сцене, али смо с њихове стране и овлашћени да предложимо наше најзначајније музичаре који би могли да се представе на концертима и фестивалима у Кини 2016 и 2017-те – каже Благојевић.

Тим поводом, он позива српске џез, али и fusion, world music, рок и поп саставе да доставе промо дискове које ће Нишвилле прослеђивати на адресу кинеских партнера.

- С обзиром на још увек важећа ограничења када је реч о интернету (између осталог, не може се пратити Youtube канал, као ни сви сајтови), потребно је да нам групе на диску, осим биографије – презентације (са контактима) доставе и аудио и (евентуално) видео снимке својих наступа као и избор фотографија, каже Благојевић и додаје да је домаћинима у већ Кини оставио промо видео издања “The Best of Nišville” са претходних издања фестивала.

Бендови своје презентације на дисковима могу послати на Nišville jazzfestival (Цара Душана 19, Ниш 18000) или доставити лично представницима фестивала.

Омогућено нам је да се представимо на једном од највећих сајмова уметности који се одржава у Шангају, што сам искористио не само за промоцију Нишвила, већ и комплетне понуде Србије када је реч о културном туризму. Присуствовали смо и оснивачкој сесији будућег фестивала уметности који би требало да споји све земље на некадашњем „Пут свиле“ - од далеког истока до Европе. Такође, домаћини су нам омогућили да пратимо најважније садржаје џез фестивала у ова три града, али и да се упознамо са кинеским системом музичког образовања, посебно када је реч о џезу – а оно што смо чули од професора и студената џез одсека – изненадило нас је у најпозитивнијем смислу јер смо видели да тај систем нимало не заостаје за најпозунатијим џез академијама у Европи. Било је доста времена да са домаћинима, али и осталим гостима, разменим искуства - како када је реч о организацији фестивала, тако и да успоставимо контакте које би, такође требало да резултирају ангажовањем музичара из Србије у поменутим земљама, али и довођењем њихових најзначајнијих имена на фестивале у Србији.

Такође, каже, Благојевић, колико је ова посета озбиљно схваћена, односно колико је Кина свесна значаја џеза (којем се даје бар пођеднак значај као и класичној уметничкој музици!) за културну размену али и политичко-економску сарадњу са далеким земљама - говори и чињеница да је суорганизатор овог програма посете било Министарство културе Кине чији су представници све време били са члановима европске делегације. Разговори су вођени са директором Министраства културе за Источну и Централну Европу, господином Гуан Xин-ом, који је указао на све већи значај који Влада Кине придаје џезу и повезивању са земљама Источне и Централне Европе.

- Искрено се надам, закључује Благојевић, да ће ова посета Кини – пре свега кроз представљање Нишвила и на једном од највећих сајмовима уметности у Шангају где су нам домаћини обезбедили штандове – допринети да један број кинеских туриста којих је током лета у Европи све више - дође и на Нишвил али и на остале фестивале у Србији. На Нишвилу 2016-те представиће се пар најзначајнијих кинеских бендова.


#   Ниш   Нишвил   Иван Благојевић   џез   Кина   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима