Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишвил покреће нови бесплатни програм: “Балкански свеци”

rssBookmark and Share

23.03.2016.

У склопу бесплатних пратећих програма Нишвил ће 11. до 14. августа организовати и фестивал “Балкански свеци” - међународно такмичење дувачких оркестара - који “џезирају” балканску музику.

Нишвил покреће нови бесплатни програм: “Балкански свеци”

Победник ће поред новчане награде имати и част да затвори Нишвил.

Заинтересовани оркестри могу се пријавити путем имејла info@nisville.com, а уз пријаву која садржи основне податке о оркестру и бар једну фотографију у већој резолуцији, треба да пошаљу и два снимка (као mp3 фајл или линк на youtube или soundcloud), од којих једна песма треба да буде обрада познатог џез стандарда “Када свеци марширају” (“When The Saints Go Marching In”), а друга - традиционал са ових простора. Рок за пријављивање је Светски дан џеза – 30. април. Оркестар који по оцени жирија (током такмичења, односно у склопу Нишвила) од стране жирија буде најбоље оцењен када је реч о извођењу џез тема имаће част да затвори главни програм Нишвила, док ће оркестар, који се најбоље представи у извођењу традиционалних тема – отворити програм “Пријатељи Шабану” на “River Stage-у”.

Према речима директора Нишвила Ивана Благојевића, почеци џеза везани су управо за традицију “марширајућих бендова” у Њу Орлеансу, од којих се онај који је предводио легендарни трубач Бади Болден сматра и првим џез саставом уопште.

Традиционални дувачки оркестри са ових простора су по много чему концептуално слични тим првим џез оркестрима, а с обзиром да Нишвил од првог издања инсистира и на фузији балканске музике и џеза - овај конкурс је само логичан натавак подршке музици Балкана. Уосталом, када је реч о српским дувачким оркестрима, већ има доста примера да се ова музика издиже изнад нивоа “пучке забаве”, односно да је у уметничком смислу достигла најквалитетније пројекте у “world music” жанру, односно, џеза и савремене импровизоване музике.

Иначе, о избору бендова који ће наступити на “Balkan`s Saints” stage-у, али и оцењивати њихове наступе у током самог такмичења одлучиваће жири састављен од трубача различитих музичких жанрова, а представници Ниша биће познати трубач, композитор и аранжер Максут Максутовић, који се током богате каријера бавио и класичном и традиционалном и џез музиком, иначе аутор аранжмана за музику у филму “Зона Замфирова” и аутор пројекта “100 трубача Србије”, као и професор трубе Маријан Цветановић, уједно и вођа џез састава “Naissblue”.

Пратећи сегмент овог програма, према речима директора Нишвила, биће и изложба балканских брендова хране (soul & food), а излагачи ће добити бесплатне штандове и инфраструктуру.

- Овај сегмент Нишвила, осим подршке традиционалној музици Балкана да достигне популарност латино музике, за циљ има и да допринесе јачању туристичке понуде Ниша и југа Србије, односно привлачењу великог броја туриста, поготово из Бугарске где су “Балкански свеци” невероватно популарни последњих година. То јесте и део наше одговорности као носиоца награде Туристучки цвет, као најбоља манифестација у промоцији туризма Србије у 2015. години – закључује директор фестивала Иван Благојевић.


#   Нишвил   Шабан Бајрамовић   Иван Благојевић   џез   Зона Замфирова   трубачи   ПУ Ниш   новчане награде   Максут Максутовић   Маријан Цветановић
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима