Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишвил представља нове госте

rssBookmark and Share

27.07.2014.

На овогодишњем Нишвил џез фестивалу који ће се одржати од 14. до 17. августа, наступиће два трија: из Израела и Бразила (која предводе гитаристи Асаф Кеати и Данијел Маркес), као и једна велика постава коју чине словеначки вокални квартет Вокс Арсана који ће наступити уз пратњу Биг Бенда ДОМ.

Нишвил представља нове госте

Трио гитаристе и композитора Асафа Кеатиа наступиће у петак, 15. августа. Кехати, џез гитариста и композитор пореклом из Израела који живи и ради у САД, сарађивао је са многим музичарима светске џез сцене, међу којима су и Били Харт, Виктор Луис, Симус Блејк, Џорџ Гарзоне… 

У припреми је његов трећи студијски албум, а претходна два албума “View From My Window” и “Flowers and Other Stories” џез критика је врло повољно оценила. Кехати је наступао широм света, на престижним џез фестивалима као што су Washington DC Jazz Festival, Toronto Jazz Festival, MuzEnergo Jazz Festival… Са њим у трију свирају и Ехад Етун – контрабас и Ронен Ајцик – бубњеви.

Трио бразилског виртоуза на класичној гитари Данијела Маркеса наступиће последњег дана фестивал, у недељу 17. августа и представити карактеристичан звук Бразила у комбинацији са снажним ауторским изразом и у аутентичном извођењу. 

Данијел Маркес де Агиар студирао је гитару код најбољих бразилских педагога, а свој упечатљиви стил изградио је на комбинацији перфектне класичне технике и богатства бразилског фолклора и ритмова насталих из њега. У жижи Маркесовог интересовања пре свега јесте фрево музика, коју и теоријски проучава. 

Сарађивао је највећим именима бразилске музике, а добитник је престижне бразилске награде “Prêmio da Música Brasileira” за 2010.годину, као вођа оркестра Orquestra Frevo Diabo. Наступао је ина концерту поводом рођендана шведске принцезе Викторије 2008. године.

Словеначки вокални квартет Vox Arsana и Big band DOM (Добрепољски Оркестер Младих) наступиће у суботу, 16. августа. Vox Arsana један је од ретких, али и не само зато - најуспешнијих мешовитих вокалних састава на Балкану, па и у ширим европским размерама. 

Настали по угледу на светски познате саставе (New York Voices, Manhattan Transfer и The Real Group) успели су да за релативно кратко време изграде свој стил заснован на комбинацији савременог госпела, попа и свинга а све то зачињено соулом, џез хармонијама ритмичним полифоним певањем.

Једно од највећих признања им је и то што од прошле године наступају под патронатом реномираног вокалног састава “New York Voices” – добитника Греми награде. Осим у Словенији, наступали су и у Француској, Италији, Хрватској и САД. 

Чланови квартета су: Теја Летоња (сопран), Ана Делин (мецосопран), Младен Делин (тенор) и Само Ивачич (баритоне). Vox Arsana тренутно припрема свој први албум, који ће снимити у сарадњи са биг бендом РТВ Словеније, а на Нишвилу се представљају у пратњи својих честих сарадника, младог Биг Бенда ДОМ. 

Big Band DOM(Добрепољски оркестер младих) је словеначки биг бенд који иза себе има два албума: “Doin' Basie's Thing” (2008) и “Мој Пиран” (2009). Уметнички вођа бенда је Брацо Ј. Доблекар, који ће, као један од оригиналних чланова супергрупе September, такође наступити на овогодишњем Nišville фестивалу.

 


#   Нишвил   џез   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима