Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

“Ноћне птице” на Нишвилу 2016

rssBookmark and Share

24.11.2015.

Nišville jazz festival је већ увелико ушао у фазу конкретизовања договора са музичарима који ће наступити на наредном издању.

Shakatak – soundtrack осамдесетих
Shakatak – soundtrack осамдесетих

Један од састава са којим је потписан уговор је легендарни британскиjazz-funk band “Shatakak” - један од првих ове оријентације који се чак 12 пута нашао на британској листи синглова, док су композиције "Night Birds" (1982) "Down on the Street" (1984) ушле чак и у Топ 10. Shakatak ће на Нишвилу 2016 наступити у суботу 13. августа.

У “кућном магазину” чувеног лондонског  “Ronnie Scot” клуба недавно је написано да  “музика овог бенда  и даље сија тако јасно као на прво слушање.  Shaktak није само бенд – они су били soundtrack наших живота”. Група је основана 1980. године садашњу поставу чини чак четири оригинална члана: Bill Sharpe (клавијатуре), Jill Saward (водећи вокал, удараљке и флаута), Roger Odell (бубњеви) и George Anderson(бас), који на концертима (уз додатак још пар музичара),  на концертима звуче ништа мање узбудљиво него пре више од три деценије. Такозвани “Shakatak  парадокс” лежи у чињеници да је група од самог старта истовремено имала  и култни, такорећи underground статуст код љубитеља jazz-funk жанра, а захваљујући, пре свега, мелодичним  хитовима – била препозната и од стране шире публике. На синглу "Day by Day" из 1985. године  гостовао им је један од родоначелника jazz-funk жанра, певач Al Jarreau.

Током каријере дуге 35 година, група Shakatak је објављивала практично један албум годишње, а  нешто мање од трећине њиховог опуса чине албуми објављени само у Јапану, што је последица  њихове огромне популарности и на далеком истоку, а посебно у “земљи излазећег сунца”. За свој наступ на чувеном Токијском фестивалу (у ништа мање познатој дворани “Будокен”) освојили су сребрну награду, а међу признањима која су добили је и шест узастопних јапанских “гремија” за најбољи интернационални инструментални албум.  Група и даље ужива велику популарност и у Јужној Америци,  а када је реч о “колевци џеза”, два албума групе Shakatak  су током деведесетих стигла до првог места Contemporary jazz top листе.

Једна од катактеристика група је да њихови концерти по квалитету извођења и продукције нису нимало заостајали за студијским издањима, што се може проверити преслушавањем више албума уживо које су објавили током каријере. Међу њиховим наступима (који се вероватно могу мерити и четвороцифреном бројком), треба издвојити концерт “East meets the West Border” одржан поводом уједнињења Немачке 1989. године, као и концерт пред 250.000 људи у Кејп Тауну поводом прославе новог миленијума.

Клавијатуриста састава Bill Sharpe реализовао је последњих година чак два заједничка албума са чувеним џез клавиристом Дон Грусином, а да Shakatak није “само” музичка група говори и податак да је први гитариста Keith WinterWинтер, који је средином деведестих због озбиљних здравствених проблема морао да напусти бенд и даље остао уз своје пријатеље као дизајнер и веб мастер официјелног сајта www.shakatak.com.

Night birds :  https://www.youtube.com/watch?v=zrGcdnZ_rWc
Down on the street : https://www.youtube.com/watch?v=DQWQnigrAUs


#   Нишвил   џез     музичка група
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима