Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Опера ГАЛА" - Вердијеве арије на Летњој позорници

rssBookmark and Share

Ниш 22.08.2023. Јужна Србија Инфо

2. септембар на Летњој позорници у Нишу, од 20 сати, одржаће се концерт "ОПЕРА ГАЛА" арија Ђузепе Вердија уз учешће баритона Жељка Лучића и ансамбла МОА "Станислав Бинички" под диригенстком палицом Дејана Савића.

"Опера ГАЛА" - Вердијеве арије на Летњој позорници

02. септембар, Летња позорница у Нишу, од 20 сати

Програм:

Опера Набуко, увертира

Опера Набуко, арија Набука

Опера Луиза Милер, увертира

Опера Травијата, арија Жермона

Опера Сицилијанске вечери, увертира

Опера Риголето, арија Риголета

Опера Бал под маскама, увертира

Опера Бал под маскама, арија Рената

Опера Моћ судбине, увертира

Опера Дон Kарло, арија Родрига

Kарте за концерт се могу купити у књижари „Бранко Миљковић“ – Булевар др Зорана Ђинђића бр. 37, као и у књижари „Индиго“ у Обреновићевој улици бр. 39, по цени од 600 динара.

ДЕЈАН САВИЋ (1957), истакнути српски уметник, дипломирао је дириговање на Факултету музичких уметности у Београду, а стекао звање Магистра дириговања на Академији уметности у Новом Саду, као први у историји ове високошколске установе. Главни је диригент Београдске опере и балета од 1993. а директор Опере и балета од 2001 – 2004. године. У исто време је музички руководилац Камерног оркестра PRO CLASSICA, као и реномираног Мешовитог хора Браћа Барух, основаног 1879. године. Од 1989. до 1992. био је уметнички директор Нишког симфонијског оркестра, а од 1993. до 1995. године уметнички руководилац Камерног ансамбла PRO MUSICA, најстаријег у Југославији. Од 2005 – 2007. године, Дејан Савић је, као први и до сада једини музички уметник у 140 година дугој историјиј ове установе, био Управник Народног позоришта, да би се 2007. године вратио на место директора Опере где од 2010. Године делује као Главни диригент позоришта, a 2012. године поново заузима позицију Управника, где остаје до 2018. године, бележећи изузетне уметничке и пословне резултате. Године 2022. постао је добитник Националног признања за изузетан допринос и заслуге у култури своје државе. 2020. године именован је на позицију Саветника за културу Председника Републике.

Жељко Лучић, баритон

Рођен је 1968. године у Зрењанину. Као тинејџер, певао је у зрењанинском мешовитом хору „Јосиф Маринковић“ под диригентском палицом Слободана Бурсаћа, који га је охрабрио да постане солиста и започне студије певања код Доротеје Спасић у Београду. Након неколико година учења, његова професорка га је 1991. године упутила у оперски студио новосадске Музичке Академије код чувене Бисерке Цвејић, која је постала његов главни вокални педагог и ментор. Већ 1993. године, Жељку је понуђен уговор у Српском народном позоришту у Новом Саду. Године 1995, односно 1997. освојио је Прве награде на међународном такмичењу у Бечеју и на „Франциско Винас“ интернационалном такмичењу певача у Барселони.

Лучић је свој професионални оперски деби имао у априлу 1993. године као Силвио у Леонкаваловим Пајацима у Српском народном позоришту у Новом Саду. Ускоро је заблистао у улогама Белкореа у Доницетијевом Љубавном напитку, Енрика у Доницетијевој Лучији од Ламермура, Жермона у Вердијевој Травијати, Валентина у Гуноовом Фаусту и насловној улози у Евгенију Оњегину Чајковског.

Године 1998. Лучић се придружио списку главних уметника Франкфуртске опере, где је остао све до 2008. године. Тамо је певао широк репертоар, али је славу стекао као вердијански баритон. Неке од Вердијевих улога које је певао у Франкфурту су Амонасро у Аиди, Гроф Луна у Трубадуру, Ецио у Атили, Монфор у Сицилијанским вечерима, Ренато у Балу под маскама, војвода од Нотингема у Доницетијевом Роберту Девереу.

Остале улоге које је тамо певао су гроф Алмавива у Моцартовој Фигаровој женидби, Евгеније Оњегин, Леско у Пучинијевој Манон Лескоу, Марчело у Пучинијевим Боемима, Мишоне у Чилеовој Адријани Лекуврер, Шарплес у Пучинијевој Мадам Батерфлај и друге.

Лучић је такође наступао као гост уметник у бројним великим оперским кућама. Дебитовао у Холандској опери 2002. године у улогама Монфора и Марчела. Певао је Жермона на свом првом наступу на Фестивалу у Прованси 2003 године, а исте године певао је грофа Луну у Театру у Фиренци.

Деби у Метрополитен опери остварио је 2006. године као Барнаба у Понкијелијевој Ђоконди, са Виолетом Урмани као Ђокондом, и под диригентском палицом Бертранда де Билија. Након тога наступао је у Метрополитену и у улози Жермона, грофа Луне, као и у насловним улогама у Магбету и Риголету.

Додељена му је Златна медаља за заслуге Републике Србије 2023. године.


#   Ниш   Нишки културни центар   Дејан Савић   опера   Бранко Миљковић   Ђузепе Верди   Жељко Лучић баритон
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима