Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена изложба “Наша историја - наша сећања “

rssBookmark and Share

Ниш 21.10.2018. Јужна Србија Инфо

У Официрском дому у Нишу јуче је отворена путујућа изложба посвећена сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. и сећање на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.

Отворена изложба “Наша историја - наша сећања “

Протекао је један век откада је пробој Солунског фронта омогућио савезничким трупама Источне армије, напредовање ка Дунаву и Јадрану, као и ослобађање Србије, тешко страдале у рату.

Осећања која буде беседе о ослобађању Србије од стране Источне армије, са француским и српским трупама у првим редовима, остају у срцу заједничког сећања, које чувају многи српски градови.

Отварању изложбе присуствовали су његова екселенција амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолини и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

И након сто година, много је српских породица које негују успомену на оне који су се борили за слободу, на фронту или у позадини. Бројне су приче које сведоче о посебној солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба.

Ова изложба враћа нас у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француког института у Србији и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. Сведочанства су прикупљана од марта до јуна 1918. и биће представљена на друштвеним мрежама Француског института. Многа од њих уврштена су у ову изложбу.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији у сарадњи са градским управама, архивима и музејима градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар и стручним сарадницима: др Станислав Сретеновић, историчар и др Александра Мирић, архитекта-конзерватор.


#   Ниш   Дарко Булатовић   први светски рат   историја   Француски институт Ниш   Амбасада Француске   Наша историја наша сећања (изложба)
@DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима