Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Позоришна “Герника” отвара Нишвил

rssBookmark and Share

Ниш 31.03.2017. Јужна Србија Инфо

Овогодишњи Нишвил имаће специјални увод у виду 14 позоришних представа из земље и иностранства, што ће практично бити и први међународни позоршни фестивал у овом делу земље.

Позоришна “Герника” отвара Нишвил

Интернационални Нишвил Џез Театарски Фестивал обједињује дугогодишњу потребу да  се у Нишу формира и започне свој живот један овакав фестивал који би, осим што је интернационалан, био и фестивал савременог театрског израза кој,и као и џез почиње крајем 19. века и наставља свој развој до данас. То је театарски, сценски израз  који сем драмског текста користи музику у свим њеним облицима, покрет, фотограгију, слику  или видео рад.  

Семе зачетка ове идеје, је реномиран, изузетно квалитетн и  интернационално препознатљив  Нишвил Џез Фестивала који кроз изузетно квалитетне извођаче, уметнике  џез музике већ годинама успешно представља најзначајније уметнике из целог Света, пробија  границе наше земље стављајући је на високу лествицу, медју 10 најбољих фестивала у Европи. Ниш тада постаје центар  високо квалитетног културног окупљања светског нивоа, град коју посећују све генарације публике, како из земље тако и иностранства.

Уметничка директорка и селекторка тетарског програма Нишвил џезфестивала - београдска глумица, иначе рођена Нишлијка – Маја Митић, заменица директора београдског  Дакс Театра - Центра за позоришна истраживања – наглашава чињеницу да у овом делу земље не постоји театарски фестивал међународног карактера, поготово не савремених тенденција 20. и  21. века.  

-Покретањем Интернационалног театрског фестивала савременог израза придружујемо се и главној смерници наше државе за децентрализацију Србије. На основама које јазз фестивал промовише попут  слободе, једнакости, толеранције, Театрски Фестивал ће се ослонити и бити природан партнер истих вредности.

Фестивал траје од 06.08. до 13.08.2017. Последња четири дана, односно, у периоду од 10. до 13. августа поторишни програм ће се преклопити са главним програмом јазз фестивала. Свој долазак су потврдиле позоришне трупе из Италије, САД, Француске, Мадјарске, Норвешке, Бугарске... 
Заједнички именитељ овог фестивал је да се у представама користи музика која се ослања на џез, његове инспирације, почетке или савремени израз у било ком облику. Селекција обједињује и вечерњу и сцену за децу, али  и бебе. Форме овог фестивала  су од спектакла, театра на задати текст, уличних перформанса, циркуса, плеса или представа изложби. Током фестивал ће се одвијати културолошка размена уметника у формама демонстрација рада, презентација, предавања и  округлих столова. У поподневним часовима биће организоване радионице за студенте уметничких факултета, људе заинтересоване за овај облик уметности на теме: јавни простор као сцена, веза измедју перформанса, концерта  и представе, позоришне инсталације, концерт као представа. 

Планирана је и  уметничка размена у форми  рада и  спајања већ постојаћег скелета представе Италијанске групе “Ин Вол” из града Сасари на Сардинији,  са локалним уметницима из Ниша и уметницима из Београда. То је представа – спектакл “Герника”, чија се 80.  годишњица од бомбардовања обележава баш ове године. Преко 20 људи ће се пре почетка фестивал у Нишу окупити како би урадили ову представу кој ће и отворити овогодишњи театарски фестивал. 
Идеја је да се цео град “разигра”, а представе играју како у Тврђави, тако и у Амфитеатру на кеју поред споменика Шабану Бајрамовићу, у дворишту Бановине, Официрском дому, али и на мосту испред Тврђаве, на улицама и трговима Ниша. 

 


#   Ниш   Нишвил
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима