Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представљена књига о историји Врања

rssBookmark and Share

Врање 01.02.2014. Ртс

У Врању је представљена књига Ристе М. Симоновића "Друштвена историја Врања", која садржи више од 100 фотографија, писама, плаката, мапа, докумената о том граду. Обухвата период од краја 19. до краја 20. века, од ослобођења од Турака до новог Врања. Издавачи књиге су град и Историјски архив.

Представљена књига о историји Врања

Хроничар, посматрач, а истовремено и учесник у битним догађајима, Врањанац Риста М. Симоновић бележио је и сачувао од заборава значајне податке из историје Врања. Књига коју су приредили његови потомци више је од сведочења.

"Њу је написао човек богатог и испуњеног живота који је стрпљиво осматрао своју средину,

бележио њено богатство и разноликост, прикупљао важна документа, настојећи да разлучи важно од неважног, трајно од пролазног", каже Томислав Симоновић, син Ристе М. Симоновића.

У књизи на више од 800 страна, налазе се имена врањских лекара, професора, занатлија, судија, свештеника. Називи кафана, банака, фабрика. Типови стамбених зграда у Врању, цркве, школе, споменици.

Драгана Арсић, в.д. директорка Историјског архива Врање каже да је ова књига несумњиво извор и узор историјској науци, односно да је она пример свега што треба да садржи једна друштвена историја једног града и његове околине.

"Ово је наше огледало, које треба превести на енглески, француски, руски, немачки, грчки, и друге језике", каже градоначелник Врања Зоран Антић.

По занимању адвокат, био је први директор Историјског архива у Врању. Новинар, историчар, књижевни критичар. Био је велики познавалац дела Боре Станковића. Риста М. Симоновић један је од најзначајнијих Врањанаца друге половине 20. века.


#   Врање   Зоран Антић   књига   историја   Томислав Симоновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима