Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Признање актеру прве џез ЛП плоче у СФРЈ: Матијаци награда Нишвила

rssBookmark and Share

06.04.2016.

Један од пионира српске и СФРЈ џез сцене, тромбониста Љубомир Матијаца добитник је награде за животно дело, којом Нишвил џез фестивал традиционално подсећа на заслужне уметнике у овој области.

Признање актеру прве џез ЛП плоче у СФРЈ:  Матијаци награда Нишвила

Матијаци ће ово признање бити уручено првог дана фестивала, у четвртак, 11. августа у склопу наступа “Belgrade Dixieland Orchestra” чији је Матијаца један од оснивача.

Осим по свом каракетристичном “dixie тону” и несумњивим уметничким квалитетима, Љубомир Матијаца (рођен 1936 у Травнику, у породици војног музичара), остаће упамћен у историји џеза у Србији као један од чланова београдског Диксиленд Ансамбла “Динамо” - првог џез састава у СФРЈ чија је музика објављена на десетоинчној ЛП плочи (ПГП РТБ, 1960). Осим Матијаце, чланови “Динама” који су снимили ову плочу били су музичари који су током наредних деценија заузимали највиша места у домаћој џез хијерархији: Предраг Крстић (труба), Никола Бингулац (кларинет), Синиша Бајин (саксофон), Бранислав Новаковић (клавир), Сава Гојковић (гитара), Душан Стопарић (контрабас), а најмлађи међу њима био је двадесетогодишњи бубњар Бранислав Лала Ковачев. Члан ансамбла био је и познати клавириста Саша Субота. Неке од нумера објављених на овом албуму, а међу њима и ударна: обрада руске романсе „Црне очи” - снимљене су још 1956. године.

Матијацина породица се, практично одмах по његовом рођењу, преселила у Панчево, где је и завршио нижу музичку школу и гимназију, а усавршавање на тромбону је наставио у београдској Средњој музичкој школи „Станковић” и на Музичкој академији где је дипломирао паралелелно - на наставничком и уметничком одсеку. Пођеднако успешно се бавио и џезом и класичном музиком: након хонорарних ангажовања у разним ансамблима, од 1961. до 1974. године био је члан Симфонијског оркестра РТС, следећих десет година је био члан Биг Бенда РТС, са којим је у више наврата наступао и као вођа оркрестра (један од запаженијих наступа као диригент Биг бенда имао је на отварању ФЕСТ-а 1981. године), а затим је до формалног одласка у пензију 2000. године, био члан Београдске филхармоније.

Поред ових сталних ангажмана, Матијаца је упоредо свирао и са разним џез поставама. Као деветнаестогодишњак, 1955 године придружио се Џез оркестру КУД „Абрашевић” који је водио Милан Котлић, а исте године се укључује у џез ансамбл „Динамо” који је свирао игранке у Дому културе “ Божидар Аџија” и имао пионирску мисију у југословенској џез дискографији. У том периоду, у Панчеву, граду у којем је провео детинсјтво, водио је оркестра „Мелос” који је наступао на игранкама. Био је и члан Биг Бенда Едуарда Сађила који је наступао у београдском хотелу „Лондон”, да би са члановима тог оркестра, а под именом „Dixieland Ансамбл Љубомира Матијаце” 1982. године за загребачки „Југотон” снимио ЛП плочу „Када свеци марширају”.

Са тим ансамблом гостовао је у Француској, Немачкој, Бугарској... а од наступа на домаћим фестивалима треба издвојити Блед, Загреб, Београд...
Дужи низ година хонорарно је свирао у оркестру “Позоришта на Теразијама” са којим је често одлазио и на гостовања.

Иако је из Београдске филхармоније званично отишао у пензију 2000. године, Матијаца није могао без своје прве Љубави – џеза, па 2001. године са Владимиром Рацковићем оснива „Belgrade Dixieland Orchestra” анасамбл који од тада „одржава пламен” диксиленда на овим просторима, односно, кроз који Матијца доживљава нову музичку младост. До престанка активног свирања 2006. године, Љубомир Матијаца је са Београдским Диксиленд Оркестром снимио и коаранжирао прва три албума и наступао широм Србије и у земљама региона.

Љубомир Матијаца је члан Савеза композитора СОКОЈ, а направио је и више снимака камерне класичне музике са Квинтетом „Лимених дувача” Београдске Филхармоније. Успешно се бавио и педагошким радом (најдуже у Музичкој Школи „Станковић”), а свирао је и појављивао се у филмовима: “Алекса Дундић”, “Мали човек”, “Кордон” и “Три карте за Холивуд”.


#   Нишвил   џез   Љубомир Матијаца   Belgrade Dixieland Orchestra
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима