Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Промоција издања Факултета уметности у Нишу

rssBookmark and Share

Македонија 09.10.2015. Јужна Србија Инфо

Промоција издања Факултета уметности у Нишу одржаће се у суботу, 10. октобар 2015. са почетком у 13 сати на Факултет уметности у Нишу у сали бр. 6.

Промоција издања Факултета уметности у Нишу

На промоцији ће бити представљен Зборник радова са научног скупа БАРТФ 2014 - "Уметност и култура данас: Дух времена и проблеми интерпретације", монографија Данијеле Здравић Михаиловић - "Феномен репризе у сонатном облику - први ставови гудачких квартета Франца Јозефа Хајдна" и монографија Соње Цветковић - "Музичка пракса у Нишу од краја 19. века до почетка Другог светског рата – идеолошки, културни и уметнички контекст".
На промоцији о Зборнику ће говорити уредници издања мр Данијела Стојановић и мр Данијела Здравић Михаиловић. О монографији Данијеле Здравић Михаиловић говоре проф. др Соња Маринковић и др Ивана Медић док ће монографију др Соње Цветковић представити проф. др Соња Маринковић и проф. др Слободан Кодела.
 
Зборник радова са научног скупа БАРТФ 2014
"Уметност и култура данас: Дух времена и проблеми интерпретације"
У Зборнику "Балкан Арт Форум 2014, Уметност и култура данас: дух времена и проблеми интерпретације" објавлјени су радови презентовани на Другом националном научном скупу са међународним учешћем, који је одржан на Факултету уметности Универзитета у Нишу 10. и 11. октобра 2014. године.
Поред штампаног издања, Зборник је објавлјен и у електронској форми. Штампано издање Зборника садржи и пратећи ЦД са кратким филмом проф. др Димитрија Бужаровског "Музичка питања: тамо где се теорија и пркса сусрећу (естетички перформанс), презентацијом стваралачког опуса примењеног уметника др Лауре Димитрове (Бугарска) "Символиката на постмодерня орнемант" и композитора проф. мр Смилјане Влајић.
Поред објавлјених пленарих предавања која су одржали проф. др Сретен Петровић, проф. др Соња Маринковић, проф. мр Александар Сердар и проф. др Димитрије Бужаровски (Република Македонија), Зборник сарџи и шест поглавлја која представлјају различите тематске области (Музиколошка истраживања, Теорија и анализа, Психолошка истраживања уметности, Педагошка истраживања, Уметност у друштву и Визуелне уметности).
 
Данијела Здравић Михаиловић
"Феномен репризе у сонатном облику - први ставови гудачких квартета Франца Јозефа Хајдна"
Монографија је намењена првенствено ученицима и студентима који се професионално баве музиком, али и широј читалачкој публици заинтересованој за упознавање Хајдновог опуса. Измене репризе сагледане су  кроз призму целовитог сонатног облика на основу динамике измена (од најједноставнијих, типичних, до оних које значајније мењају слику класичног сонатног облика). У односу на уобичајени приступ анализи сонатног облика, студија Данијеле Здравић Михаиловић у фокус истраживања ставља несвакидашњи проблем – статус репризе – са циљем да покаже да је неадекватан аналитички приступ који је декларише као 'правилну' или 'неправилну', већ да је неопходно овом питању приступити имајући у виду с једне стране, стилске карактеристике, а с друге стране, конструктивне елементе сонатног облика.
 
Соња Цветковић
"Музичка пракса у Нишу од краја 19. века до почетка Другог светског рата - идеолошки, културни и уметнички контекст"
Монографија др Соње Цветковић "Музичка пракса у Нишу од краја 19. века до почетка Другог светског рата – идеолошки, културни и уметнички контекст" је резултат обимних истраживања која чињеничним фондом значајно обогаћују досадашња сазнања о музичком животу Ниша. За српску музичку историографију оваква истраживања имају огроман значај јер је до сада историја српске музике углавном писана као историја музичког живота Београда. Подједнаку вредност има и методолошки допринос, јер је начин на који је материјал контекстуализован и проблематизован омогућио ново разумевање развојних токова српске музике 19. и прве половине 20. века. Културолошки приступ слично оријентисаних истраживања налази се у жижи интересовања хуманистике у европском научном простору, добијајући притом специфичну експликацију у музикологији, како на теоријском, тако и на апликативном плану. Управо тај – недовољно покривени – теоријски простор обухвата ова монографија: њен садржај укључује шире, начелно, сагледавање одабране теме, као и конкретне приступе различитим аспектима музичке праксе у дијахронијски осмишљеној перспективи.
 
 


#   Факултет уметности   промоција   историја   Македонија   издање     Данијела Здравић Михаиловић   Соња Цветковић   Александар Сердар   Балкан арт форум
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима