Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прва књига у осмој деценији

rssBookmark and Share

Доњи Душник 04.01.2014. РТС

Радмила Милојковић из Доњег Душника код Ниша, наставница српског језика у пензији, објавила је своју прву књигу.

Књигу под насловом: "Шума шуми, Кутина жубори, време тече" посветила је свом родном крају Заплању.

Прва књига у осмој деценији

Да за објављивање прве књиге никад није касно, показала је седамдесет шестогодишња Радмила Милојковић из Доњег Душника код Ниша. Наставница српског језика у пензији, књигу под насловом: "Шума шуми, Кутина жубори, време тече" посветила је свом родном крају Заплању.

"У долини под орахом Стоји стара поточара. Она памти чуда стара: И дрекавце, и вампире, Вештице и вукодлаке, памти виле, вилењаке", каже Радмила.

Песме, приповетке, кратке монодраме, за децу и одрасле, сместила је Радмила у своју прву књигу сећања своја и својих предака, и народне обичаје старог Душника.

"Из времена од пре 150 и 200 година, када су се Турци повлачили са ових простора, јер је Душник тада много мирисао на онај турски начин живљења, оно разбашкарење и уживање по мејанама", каже она.

Књига је настала из рукописа пиркупљаних годинама. А љубав према књижевости стекла је, каже, од старих људи, неписмених, али сјајних приповедача.

"Имали су милостиво срце, имали су велику душу, и причали су, неуморно су причали, тако само ко није хтео, није могао од њих да научи", каже Радмила.

Целог живота посвећена породици, тек сада је имала времена за књигу. Остала је на селу, и данас ради све послове у кући и око ње. Село се, каже, не може ничим заменити.

"Рекла бих свима онима који су оставили своје село, да се врате овде, лепота живљења је у селу. Све друго је промашај", додаје она.

Као наставник српског језика Радмила је радни век провела у Доњем Душнику. У Нишу је живела свега неколико година, али планира да своју другу књигу посвети нишкој Палилули, за коју је, каже, емотивно везана.

 


#   Радмила Милојковић   Доњи Душник   књига
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима