Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмски сусрети: Славко Штимац прошлогодишњи добитник награде за животно дело, глумац четврте фестивалске вечери

rssBookmark and Share

Ниш 31.08.2023. Виолета Милићевић Нишке вести

Филм „Кома“ је одушевио нишку публику, а нарочито прошлогодишњи добитник награде за животно дело Славко Штимац, који је синоћ изабран за најомиљенијег глумца вечери. Упркос лошем времену, публике је по традицији било.

Фото: В. Милићевић
Фото: В. Милићевић

Филм је настао са мотивом да се прикаже једна епоха наше историје, кроз преиспитивање догађаја током деведесетих година прошлог века. Режисер „Коме“ истиче да је филмом желео да све то зароби у једно уметничко дело, које ће остати да сведочи дуги низ година.

Да би се та ствар учинила питком за гледање претворено је све у једну филмску причу, на један начин да буде пријатно гледање што ширем аудиторијуму. Мислим да ће се овај филм гледати на исти начин и 2023, 2033. и 2256. године када никога од нас не буде. Филм ће остати да сведочи о овој епохи коју смо живели. То је била једна од амбиција“, рекао је режисер Петар Јаконић.

Са њим је на сценарију радила и Вида Црнчевић Басара. Посебно је занимљив други дуо, дуо глумаца који се познаје практично од детињства, али тек сада су добили прилику да заједно буду на истом платну. Реч је о Зорану Цвијановићу и Славку Штимцу.

Филм прати трочлану породицу, где отац након саобраћајне несреће током деведесетих западне у кому и не пролази кроз трауматичне догађаје те деценије. Славко Штимац у овом филму тумачи улогу портира Живка, који делује небитно и мало, али, као и сви ликови, ипак има своје тајне.

„Он је помало гњидица у почетку, док се не покаже која је права сврха његовог боравка ту, он је човек службе, који ради то што треба да ради, јер човек који је у коми има неке врло занимљиве податке“, говори Штимац о свом лику.Биљана Ђуровић тумачи улогу Ане, Супруге главног јунака Димитрија.

„Њен лик се открива већ у првим репликама, при сусрету са портиром Живком, када Живко каже: „Ана, ви сте анђео“. Како нема савршеног човека и како свако има сенку, тако и Ана има своју сенку. Подсетила сам се једне мисли књижевнице Милице Јанковић: „Код сваког поштеног човека има толико тога непоштеног“, и ту је кључ лика Ане, који у себи има доброту, али слабости повремено изађу на видело“, изјавила је Биљана Ђуровић.

Поред наведених глумаца, глумачку поставу чине и Милица Јанковић и Небојша Прибићевић. Милица Јанковић је истакла да јој је велико задовољство што је радила са великанима глумишта и додала да је у свој лик унела и сећања, која је и сама проживела током бомбардовања.

Небојша Прибићевић тумачи лик сина Немање. Иако се физички појављује у последњих 20-ак минута, његов лик је присутан кроз реплике других јунака. Он је истакао да је улога била захтевна, јер је потребан посебан приступ лику који је одрастао без оца, и који је на неки начин морао да постане мушкарац у кући.

Славко Штимац је похвалио и режисера, који је, према његовим речима, био изузетно вешт у постизању динамике, с обзиром на то да се радња одвија готово у једном истом простору.


#   Ниш   Филмски сусрети   Славко Штимац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима